– Jag känner större frihet utan mobil. Och jag tror definitivt att jag är mer i nuet. Men därmed inte sagt att mitt val är bättre än någon annans, säger han.
Vi lägger i genomsnitt 4,7 timmar per dag på våra mobiler, enligt trackingappen Moment. Bryter vi ner det i antal gånger visar en annan undersökning, genomförd av eMarketer 2015, att vi tittar i vår mobiltelefon 153 gånger per dag.
Ett liv utan mobil skulle säkert stressa många. Och stressad var precis vad Björn Stridh blev sommaren 2009 och hans Nokia tvärdog under en semesterresa.
– Jag stod på en campingplats i Italien och det gick bara inte att ringa med den längre. Min första tanke var "nu går allt åt skogen".
Han tog över anrika fotofirman Thornbergs 2003, har alltid varit intresserad av teknik – som är en stor del av hans jobb – och var tidigt ute med att skaffa mobiltelefon. Den var självklar. Då.
Han övergav snabbt tanken på att köpa en ny mobil i Italien och upptäckte att han kunde hitta telefoner på internetcaféer när han behövde. När han kom hem tog det några dagar innan han hade tid att ta tag i problemet, som successivt hade tappat i prioritet.
– Jag kände att jag inte saknade mobilen. Varför skulle jag köpa en ny om jag inte behövde den? Jag bestämde mig för att ge det några veckor till.
Veckorna blev månader och år och han blev allt tryggare i valet att vara mobilfri.
– Särskilt i början möttes jag av olika reaktioner. Folk som ringt mitt mobilnummer som inte längre funkade blev irriterade och en del blev rentav förbannade. Nu är det inte så många som kommenterar det, och själv tänker jag inte så mycket på det. Ärligt talat tycker jag egentligen inte att det är en så stor grej.
Björns val är långt ifrån unikt. Allt fler väljer bort mobilen och en ny rörelse mot smarta telefoner – och den tid de stjäl från våra liv – växer sig starkare. Teknikbolagen svettas och i en artikel i The Guardian berättas om flera före detta höjdare på teknikbolag som gjort avbön för att ha skapat vissa beroendeframkallande funktioner. Tidigare Facebookingenjören Justin Rosenstein, som var med och skapade ”gillaknappen”, har själv blockerat Snapchat och installerat en spärr på sin telefon för att inte kunna ladda ner appar. Time Well Spent, en rörelse för att få teknikbolag att ta större moraliskt ansvar för det de utvecklar, har spridit sig till Sverige, där ett tiotal teknikbolag samverkar för att både utvecklare och användare ska få ett sundare förhållande till teknik.
För Björn Stridh har frånvaron av mobil frigjort tid. Han fastnar inte i surfande och scrollande. Och i snart nio år har det gått bra att klara både liv och företagande utan mobil. Nåbar är han i princip alltid, ändå, säger han.
– Alla kan nå mig på fast telefon hemma och på jobbet. Är jag ledig har jag inte samma behov av att bli nådd. Dator använder jag mycket i jobbet och jag mejlar, förstås. Facebook kollar jag bara någon gång i veckan. Men jag har ett behov av att se att mina tre utflugna barn är inloggade på Messenger.
Saknar du aldrig mobil?– Det kan jag inte säga. Jag får förstås erkänna att dagens mobiler har ruggigt bra kameror, men den fotografering jag ägnar mig åt på fritiden kräver närvaro. Jag tror att mobilen skulle stjäla fokus.
Det mobilfria livet är inte hugget i sten, poängterar han.
– Jag utesluter inte alls att jag kan komma att tänka om. Kanske skaffar jag mobil i en annan fas i livet.