"Jag kommer att överklaga det här"

Pia fick bygglov - men med kravet att hon tillgänglighetsanpassar med ramp.

Pia Lennartson flyttade i början av december. Men hennes friskvårdspraktik ligger på is. Nu har hon beviljats bygglov - men fastigheten måste förses med ramp. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Pia Lennartson flyttade i början av december. Men hennes friskvårdspraktik ligger på is. Nu har hon beviljats bygglov - men fastigheten måste förses med ramp. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-02-20 08:25


Pia Lennartson får bygglov för sin friskvårdspraktik - men med krav på tillgänglighet. Det vill säga ramp.

- Det känns helt befängt. Bygglovet är inte värt något för mig, eftersom ramp inte finns på kartan för mig. Det är ju inte ens min fastighet.

Företagarnas ordförande Marcus Alsér tycker att det är läge överklaga beslutet till länsstyrelsen.

När Pia Lennartson flyttade till en ny bostad i Vimmerby i december var tanken att hon också skulle flytta med sitt friskvårdsföretag med bland annat massage, som hon driver sedan 20 år tillbaka.

Med hyresvärden var det okej. När hon kontaktade kommunen för att få ett tillsynsbesök från miljöförvaltningen fick hon veta att det även krävdes bygglov för verksamheten.

- Första beskedet var att det inte skulle vara några problem. Det handlar ju om ett befintligt rum på 22 kvadratmeter, där jag inte ska göra några som helst ändringar. Bygglovet skulle kosta 4 700 kronor och det skulle ta en vecka.

Men sedan fick hon veta att ärendet inte kunde tas på delegation, utan måste upp i nämnden. Efter nämndens sammanträde den 20 januari kom beskedet att ärendet var bordlagt till nästa möte, den 17 februari, eftersom nämndens ledamöter inte var överens.

- Jag stod då alltså utan praktik och inkomst ytterligare en månad, och fick boka om tillsynsbesöket en tredje gång.

Enats
Nu har nämnden enats. Pia får bygglov - men med kravet att hon tillgänglighetsanpassar med ramp.

- Tillsynsbesöket avbokat en fjärde gång. Jag tycker det är här helt ologiskt. Jag förstår att tillgänglighet är viktigt, men jag bedriver inte kommunal eller offentlig verksamhet. Jag har ett privat företag som inte vänder sig till kunder som har behov av ramp - det har hittills inte inträffat en enda gång på 20 år att någon med så stora funktionshinder bokat tid hos mig.

- Det finns flera verksamma terapeuter centralt, där det finns ramp om så skulle krävas. Det är ju väldigt smickrande att nämnden tycks tro att alla människor i behov av friskvård absolut helst vill komma till min praktik, dock är ju inte verkligheten sådan, utan vi är ganska många i Vimmerby som bedriver friskvård av olika slag. För övrigt är det lätt att ta sig in här, några få trappsteg med bra trappräcke, min snart 95-åriga mor har gått in här utan problem.

Ramp är inte något realistiskt alternativ, menar Pia Lennartson.

- Att bygga en ramp är inte möjligt för mig av främst ekonomiska skäl, men naturligtvis också beroende på att det inte är jag som äger fastigheten. Sedan kan man ju också undra om jag inte måste ha lift i taket också, för de som behöver ramp. Och den får jag väl inte sköta själv - ska jag anställa någon för det?

Hon ställer sig också frågande till hur olika krav som ställs på tillgänglighet.

- Det finns en hel del offentliga lokaler som ligger centralt i Vimmerby, som har bra mycket sämre tillgänglighet än min. Är det meningen att alla friskvårdsföretag nu ska granskas angående tillgängligheten, eller är det bara några av oss som väljs ut, och efter vilka kriterier i så fall och hur är det med rättvisan och demokratin där? Jag kan inte ta det annat än personligt.

"Överklaga"
Marcus Alsér, ordförande för Företagarna Vimmerby, har tidigare engagerat sig i det här ärendet och tycker att kravet på ramp är svårt att förstå.

- Spontant känner jag att överklaga beslutet vore det rätta. Jag förstår att det tar energi som kanske inte finns men det är nog ända vägen att gå. Den här nämnden har ju fått både en och två tillrättavisningar senaste tiden. Bland annat gällande Samuelssons vite på 600 000 kr som man fick avslag på helt.

Pia Lennartson är inne på samma linje.

- Är det vad som krävs, så. Jag kan tycka att det inte skulle behövas ett överklagande till länsstyrelse i ett så här litet ärende, men naturligtvis kommer jag att göra det. Jag kommer ju inte att lägga mig platt. Men vad det leder till vet man ju inte.

Hon har skrivit till kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) och bjudit in honom och övriga ledamöter att hälsa på.

- Så får de bilda sig en egen uppfattning. Det är väldigt svårt att kommunicera med de olika förvaltningarna och få någon förståelse för den situation jag befinner mig i. Att vara småföretagare är inte helt lätt och nu har jag varit utan lokal att arbeta i sedan mitten på december, jag kan inte heller marknadsföra mig. Det här trasslet slår väldigt hårt ekonomiskt på ett så litet företag.

Som alternativ till ramp menar hon att hon har en enklare lösning, om behovet någon gång skulle uppstå.

- Till de kunder som absolut vill ha min hjälp, och inte kan ta sig hit, finns förstås möjligheten att jag istället kommer till dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om