"Jag måste fortsätta utvecklas hela tiden"

Klara Kågefors öppnade floristbutik direkt efter gymnasiet.

Klara Kågefors, 21, har redan några års erfarenhet av eget företagande. Hon var 19 när hon öppnade sin blomsterbutik Fiore i Vimmerby. Under 2015 har hon fortsatt att utveckla sig själv och butiken. Nästa mål är att anställa och växa. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Klara Kågefors, 21, har redan några års erfarenhet av eget företagande. Hon var 19 när hon öppnade sin blomsterbutik Fiore i Vimmerby. Under 2015 har hon fortsatt att utveckla sig själv och butiken. Nästa mål är att anställa och växa. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-01-05 07:16


Några månader efter gymnasiet hade Klara Kågefors öppnat sin första blomsteraffär, Fiore Floristdesign i Vimmerby. Nu är hon 21 och har fullt upp med sitt företag, sex dagar i veckan.

- Hittills har det gått väldigt bra. Jag når ut till allt fler och jag har gett mig den på att jag ska fortsätta utvecklas och inte stanna upp.

Målet är att på sikt öppna fler Fiore-butiker.

Tre år på floristlinjen på John Bauer-gymnasiet i Linköping bara stärkte Klara Kågefors i hennes övertygelse - det var florist hon skulle bli och hon ville bli sin egen. Hösten efter gymnasiet öppnade hon Fiore hemma i Vimmerby och raskt blev hon utnämnd till "Årets nyföretagare" i Vimmerby.

- Jag älskar att skapa och arbeta med händerna. Och det är kul att hålla på med något så levande och vackert som blommor. Yrket är bra på så sätt att det alltid finns tillfällen man vill fira eller förstärka med blommor.

Valet att öppna butik i en ålder när många väljer att flytta från Vimmerby resulterade i positiva kommentarer och ryggdunkar. Efter fasen av "nyhetens behag" finns andra utmaningar att ta sig an.

- Jag är utbildad florist och vill att det ska synas. Jag vill förstås göra arrangemang som kunden känner att han eller hon inte skulle kunna fixa till själv. Men samtidigt kan en nischad butik ge förutfattade meningar, "det där är inget för mig". Det vill jag inte heller - jag jobbar hela tiden med att nå ut till fler och också visa att jag jobbar med bassortiment.

Under 2015 var hennes bidrag ett av de som valdes ut och visades på Fusion Flowers Magazines Facebooksida, med deltagare från hela världen.

- Man får inte sluta utvecklas, man måste hänga med hela tiden och vara öppen. Jag har varit på kurs med min stora förebild Per Benjamin och det ger väldigt mycket, man blir så inspirerad. Häromsistens gjorde jag ett trumpetliknande arrangemang efter att jag hört räddningstjänsten testa brandlarmet!

Temakvällar och skräddarsydda kurser för kompisgäng, föreningar och företag har det blivit alltmera av.

- Det ger väldigt mycket och det kommer jag att fortsätta jobba med. Jag tycker också att det skulle vara roligt att samarbeta mer med andra företagare i Vimmerby kring visningar och temakvällar.

När vi ses är butiken fylld av blommor till julens buketter.

- Det blir allt vanligare med buketter, istället för den traditionella julgruppen. Och man vill gärna ha blommor som passar också efter jul. Många vill ha buketter som speglar den egna personligheten och stilen och det är tydligt att blommor och växter blivit en allt större inredningsdetalj. Om en viss växt varit med i inredningstidningarna kommer alla och frågar efter den.

En guldkant i jobbet är att få vara med i livets stora händelser, i glädje och sorg.

- Det är ett stort förtroende, och det tar nog ett tag innan min ålder inte är emot mig, när det till exempel gäller begravningsarrangemang.

Hon jobbar betydligt mer än de flesta 21-åringar. Sex dagar i veckan. Arbetsdagarna blir långa.

- Det funkar, men det är klart att jag hoppas på att kunna anställa framöver. Jag hoppas också att växa, målet är att Fiore inte bara ska finnas i Vimmerby utan i några större städer också.

Klara ångrar inte att hon blev egen företagare vid 19 års ålder.

- Jag får hålla på med det jag vill. Redan från början insåg jag att man ska ta hjälp med det man själv inte är bra på. Jag är helt värdelös på den ekonomiska biten - det finns andra som hjälper mig med det, så får jag ägna mig åt det jag kan.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om