"Jag orkade inte mer"

Susanne Ericsson är en av många bakom statistiken. Efter 30 år i vården var yrkeskunnandet på topp. Men orken och arbetsglädjen på botten.

Vimmerby2015-09-30 04:05


Pressade minutscheman och känslan av otillräcklighet som ständig följeslagare fick kroppen att slå på bromsen. Nu är hon sjukskriven för utmattningsdepression.

- Det gick bara inte längre. Jag tog slut. Orkade knappt ta mig utanför dörren. Egentligen älskar jag mitt jobb, men inte under de här förutsättningarna.

Hon började jobba inom vården redan när hon var 16 och gick vårdlinjen. Nu är Susanne Ericsson 49 år. Merparten av åren som undersköterska har hon jobbat i äldreomsorgen i Vimmerby kommun. Stressigt hade det varit länge. Men det var förra sommaren som droppen rann över.

- När semestervikarier inte dök upp fick vi pressa in även vikariernas jobb i vårt redan tajta schema. Det var en oerhörd belastning.

Hos de sjukaste gamla krävs två för att klara hygien och påklädning.

- Men vi tvingades klara det på en person för att hinna. Dessutom hade vi ansvaret för larmtelefonen och i värsta fall kunde vi få ge oss iväg till en pensionär som ramlat och behövde lyftas upp från golvet. Samtidigt skulle vi lära oss - och andra - ett helt nytt system i våra mobiler och tekniken bråkade.

Susanne Ericsson försökte. Att bita ihop, ta sig igenom.

- Jag har alltid sett till att motionera för att klara jobbet, gått på massage för att min kropp ska hålla. Jag tänkte att om jag gjorde en förändring kanske det skulle bli bättre, om jag jobbade ute på avdelning igen kunde det nog bli bra, så jag sökte till det nya äldreboendet.

Det blev inte bättre.

Hon säger att hon börjat ta sig tillbaka, steg för steg.

- Myrsteg. Jag har äntligen fått komma till en psykolog och det är jättebra. Jag får råd och tips på hur jag kan strukturera min vardag och får små korn av ljus. Det hade förstås varit skönt om det inte varit så långa köer till öppen psykvård, så jag hade kunnat få hjälp redan i somras och sluppit sitta i mitt "svarta hål", men vi är ju många som mår dåligt. Men jag blir fortfarande stressad av väldigt lite. Det räcker att jag har några möten bokade, så är jag helt slut.

LÄS HELA ARTIKELN I ONSDAGSTIDNINGEN!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om