"Jag saknar smaken av nykokt potatis"

Linnéa Svensson, 90, orkar inte gå. Hon ser nästan ingenting och har svårt med maten eftersom hon bara har en tredjedel av magsäcken kvar. Om hon orkat gå in i matsalen på Solgläntan, där hon bor, hade hon fått äta nylagad varm mat från skolköket i Tuna. Men det får hon inte. Hon får kylmat. - Det känns som ett straff. Jag tycker att det är hårt att aldrig få en nykokt potatis.

Vimmerby2011-10-14 06:10

Vänner har samlats hemma hos Linnéa Svensson, på Solgläntan i Tuna. Alla är i 80-90-årsåldern, men ork och förutsättningar varierar.
Virgit Dagnäs, Karin Axelsson och Silva Tunek lagar mat själva.
- Än så länge. Men det vet man ju inte hur länge man orkar det.
Elisabet Persson, 92, går till matsalen på Solgläntan.
- Jag är lyckligt lottad som kan gå dit och äta. Men varje dag tänker jag "hur länge ska jag få ha det så här bra?" Det handlar inte bara om den goda maten. Trivseln och bordskamraterna betyder också mycket.
Alla lider de med Linnéa Svensson och de andra fyra-fem på Solgläntan som inte kan ta sig till matsalen och därför efter den 15 september inte får äta maten som lagas i Tuna, utan istället kylmat från centralköket i Vimmerby.

Mera sås
Men är då kylmaten så förfärlig? Provsmakande politiker i kommunstyrelsen har ju sagt att den smakar bra.
Kanske är svaret inte helt enkelt.
- Var och en har sin smak och allt blir inte gott när det värms upp. Uppvärmt potatismos är ingen höjdare. Men rotmos gick faktiskt bra, säger Linnéa Svensson, som dock efter en månad med kyld mat inte hunnit smaka sig igenom hela registret.
Inte har det blivit bättre i alla fall, säger hon, som saknar den nylagade och varma maten från tillagningsköket på hemmaplan. Och så är det potatisen. Linnéa, som tycker att potatis är både basföda och guldkant, kan inte med de kylda potatisarna som får ligga och vänta i upp till fyra dagar under plast i kylen. Tanken på nykokt potatis gör henne numera ledsen.
- När potatisarna inte är goda kunde man ju få lite mera sås att blanda ut dem med, för goda är de inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om