För tre år sedan stod kommunens nya vård- och omsorgsboenden Borghaga och Vimarhaga i Vimmerby klara. I varje hus finns lägenheter, samvarorum, dagverksamhet och personal- och kontorsutrymmen. ”Inomhus finns också vår egna populära sandstrand med bar där du kan köpa paraplydrinkar”, får man veta på Vimmerby kommuns hemsida.
Men det verkar inte bara vara äldreboendets sandstrand som får en del pensionärer, anhöriga och besökare att dra paralleller till tropikerna.
– Det är så varmt så man storknar. Att bygga ett nytt och flott äldreboende utan luftkonditionering är helt sanslöst, säger en kritisk Vimmerbybo.
Hettan har satt ett svettigt finger i ögat på byggnadsansvariga.
– Den här sommaren har väckt många frågeställningar, inte bara i Vimmerby. Jag kan också tycka att det är märkligt att man inte installerade kyla på ventilationen när man byggde äldreboendet. Vi vet ju inte om det är så här somrarna kommer att se ut, men vi kommer att ha stora diskussioner överlag om vad vi ska göra med kommunens fastigheter, säger fastighetschef Torbjörn Bergström.
Så vad händer?– Vad vi säkert kommer göra är en uppföljning och för att se om vi kan bygga om befintliga ventilationsaggregatet och komplettera det med någon form av kyla. Det gäller inte bara äldreboenden utan också exempelvis våra skolor.
Nyligen klagade anhöriga till boende på Vimarhaga, att vissa franska balkonger inte får öppnas. ”Han sitter där inne i sin lägenhet och steks i värmen”.
Förklaringen är att man måste följa byggregler och brandföreskrifter.
Men varför bygga en fastighet med franska balkonger som inte får öppnas?– Det är arkitekterna som kan svara på den frågan, men de har fortfarande semester. Det skulle kunna vara så att de franska balkongerna kan användas som nödutgång om det blir rökutveckling i korridoren, men det har jag inte kunnat få bekräftat. Det återkommer jag gärna till.
Torbjörn Bergström säger dock att de franska balkongerna får öppnas, tillfälligt.
– De får öppnas om man behöver vädra ut ordentligt eller i samband med att man putsar fönster eller städar, till exempel. Men när det är så här varmt är det ju oftast varmare ute än inne.
Boendets tjusiga kupoler bidrar också till övervärme, när solen strålar in genom glaset. Det talas om temperaturer på över 35 grader i korridorerna. Men Torbjörn Bergström förklarar att glaskupolerna inte sitter där för syns skull.
– De har en praktisk funktion. Kupolerna är också rökgasluckor som kan öppnas för att släppa ut rökgas vid brand. Jag har försökt ta reda på om det är möjligt att bygga om dem så att de även kan ventilera på sommaren, men jag har inte fått tag i den uppgiften.
Men du tycker inte heller att innetemperaturen är okej?– Nej. Men alla har väl läst att man också haft över 30 grader på medicinavdelningen på sjukhuset. Är det extrem värme hänger inte alltid vår teknik med. Självklart kommer vi att titta över det, var vi hamnar vet jag inte ännu.