Jägarnas vädjan: Skicka äpplen till skogen

Den torra sommaren har gett magert med mat till viltet. Men nu dignar fruktträden och Svenska Jägareförbundet vädjar till privatpersoner att lägga ut överblivna äpplen till älgarna. ”Älgarna behöver all näring de kan få”, säger Sven-Erik Johansson, ordförande i Svenska Jägareförbundet Vimmerby.

Älgarna har det tufft efter sommarens torka. Jägareförbundet uppmanar privatpersoner att stödfodra med äpplen, som det finns ovanligt gott om.

Älgarna har det tufft efter sommarens torka. Jägareförbundet uppmanar privatpersoner att stödfodra med äpplen, som det finns ovanligt gott om.

Foto: Pernilla Wahlman / TT

Vimmerby2018-08-29 19:00

Efter årets torka har älgarna svårt att hitta föda, men nu kan den på många håll oväntat stora fruktskörden bli räddningen för skogens konung.

Svenska Jägareförbundet har gått ut med en uppmaning till alla som har överflöd av fallfrukt att hjälpa till med stödutfodring i skogarna. Kan man inte köra ut frukten själv ska man kontakta markägare eller jägare, som kan ta hand om tillskottet.

– Allt har varit extremt det här året, en extrem sommar med extrem torka och nu extremt mycket frukt i många trädgårdar. Det är ju bättre att fallfrukten kommer till nytta än bara ligger och ruttnar, säger Sven-Erik Johansson, ordförande i Svenska Jägareförbundet Vimmerby.

Älgarna behöver vässa konditionen både inför den krävande brunsten och kommande vinter.

– De behöver energi, och äpplen gör verkligen skillnad. Päron går också bra, eller rotfrukter, om man skulle ha god tillgång till det.

Det är inte bara älgarna som kan behöva ett tillskott av föda. Även rådjur, hjort och vildsvin äter gärna frukt.

Sven-Erik Johansson hoppas att många hjälper till och gör vad de kan för att stötta djuren.

– Men man måste först kontakta markägaren, och man ska tänka på var man lägger frukten. Sprid gärna ut frukten, så även kalvarna kommer åt den. Och gå en bit från trafikerade vägar, så vi inte bidrar till onödiga viltolyckor.

Lägger du själv ut frukt?

– Absolut, jag lägger ut allt jag kommer över. Djuren behöver all näring de kan få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!