Nytt liv för uteliv i större butikslokal

I början av juli öppnade Håkan Anderssons utelivsbutik i en större lokal. Där har han utrymme för ett bredare sortiment.

Håkan Andersson driver butiken Ason jakt som nyligen har flyttat till en större lokal. Han älskar att få jobba med sin hobby.

Håkan Andersson driver butiken Ason jakt som nyligen har flyttat till en större lokal. Han älskar att få jobba med sin hobby.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-30 21:00

Butiken Ason jakt huserade tidigare i en liten smal lokal där kunderna fick trängas när de skulle handla. Den nya lokalen ligger precis bredvid den gamla, men är runt fem gånger större.

– Det är helt fantastiskt, säger ägaren Håkan Andersson.

Andersson tycker det är härligt att kunderna nu kan strosa runt i lokalen på ett friare sätt. Än så länge är det bara han själv som jobbar där, men han hoppas kunna anställa personal i framtiden. Just nu är det dock inte aktuellt, då han måste ha ekonomiskt utrymme att kunna anpassa utbudet efter den efterfrågan som finns.

– Jag måste hela tiden anpassa mig efter den lokala marknaden och gå dit kunderna vill att jag ska gå. Även om jag strävar efter att kunna anställa måste jag försöka hålla ner kostnaderna så mycket som möjligt och därför jobbar jag själv just nu, säger han.

Nästa steg är att flytta in en bunker, ett stort vapenskåp, till butiken. Just nu står det i en lokal en bit bort. Att få det på plats kommer att underlätta försäljningen av jaktvapen.

undefined
Till den större lokalen har Andersson byggt en provhytt av ytbitar från ett sågverk. Han tycker att det passar den hemtrevliga atmosfär han vill ha i butiken.

I nuläget har Andersson både en fysisk butik och en nätbutik. Den fysiska butiken går bäst, vilket han är glad för. För honom är den sociala biten betydelsefull och att kunna hjälpa kunderna på riktigt. Då han själv har intresse av både jakt och fiske besitter han en stor kunskap om just det, och det är enligt honom en lyx att få jobba med sin egen hobby.

– Det är jättekul! Samtidigt innebär det att jag själv nästan aldrig jagar och nästan aldrig fiskar, för jag hinner inte, säger han och skrattar.

Tidigare har det funnits andra liknande butiker i Vimmerby som behövt stänga igen. Andersson har själv jobbat i en av dem tidigare och berättar att det blev tufft att behöva konkurrera med e-handeln. Han menar att det dessutom är lätt att hamna i fällan att man beställer sortimentet på måfå, utan att grunda det i vad kunderna faktiskt vill ha. Det försöker han vara bättre på nu.

– Jag vill lyssna på vad folk behöver och vara lyhörd inför den lokala marknaden. När kunder kommer in vill jag att de ska berätta för mig om det är något de saknar, berättar han.

undefined
Andersson vill att alla ska kunna njuta av utelivet och ha bra utrustning. "Outdoor har blivit lite heligt för mig", säger han.

Andersson verkar se ljust på framtiden för sin butik, och hoppas kunna vara till hjälp för alla som ska ge sig ut i naturen. Även om Vimmerbys tidigare jakt– och fiskebutiker behövt stänga igen är han optimistisk och vill fortsätta framåt.

I jaktbranschen råder brist på viss typ av ammunition. "Vissa kalibrar är jättesvåra att få tag på", säger Håkan Andersson.
I jaktbranschen råder brist på viss typ av ammunition. "Vissa kalibrar är jättesvåra att få tag på", säger Håkan Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!