Janne sätter fokus på Södra Vi-profiler

Trettio år som lokaltidningsjournalist har inte mättat numera pensionerade Janne Strömstens skrivlust. Han är den flitigaste skribenten i skriften ”Södra Vi-profiler”, där texter, historier och anekdoter ger en brokig bild av dåtidens Södra Vi. – Det finns så mycket minnen som ploppar upp med jämna mellanrum...

Janne Strömsten har skrivit merparten av texterna och anekdoterna i skriften ”Södra Vi-profiler”.

Janne Strömsten har skrivit merparten av texterna och anekdoterna i skriften ”Södra Vi-profiler”.

Foto:

Vimmerby2016-06-22 12:00

De där historierna han hörde som barn och allt han upplevde när han och de andra ungarna i bostadsområdet Långholmen i Södra Vi ”sprang mellan kåkarna till höger och vänster” var så många att Janne Svärd i hembygdsföreningen nog tyckte att det fanns underlag för en skrift.

Och en liten skrift blev det. Utöver Janne Strömstens egna minnesbilder och texter finns också tidningsurklipp, privata bilder och några texter skrivna av andra med Södra Vi-koppling.

Man behöver inte gå längre tillbaka än till 1950-talet, för att hitta en helt annan typ av liv.

– Jag minns till exempel när en amerikanare som hette James kom på besök, han var en släkting på mormors sida. Den enda som kunde engelska var missionären Rydh, som bodde på Långholmen. De satt en hel dag i bersån och pratade engelska och det blev snart folkvandring dit för att folk ville höra de två prata. Men ”Kalle med foten” blev lite putt, för han trodde att de pratade om honom...

Janne Strömsten betonar att mycket är skrivet med glimten i ögat. Skriften har alltså sammanställts av Jan Svärd och i samband med midsommarfirandet i Brunnsparken säljer hembygdsföreningen ett fåtal exemplar, med förbehållet att skriften inte är korrekturläst och vissa källangivelser saknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om