Järnvägsmarknad lockade entusiaster

Lok, stickspår, småhus, bilar, träd och lila små pluttar till den som vill ha ett lavendelfält. Allt och lite till fanns på modelljärnvägsmarknaden hos Claes Farne i Skillingarum. ”Det här är pappas dockskåp”, säger en av garderobsrensarna, som hittat till marknaden.

"Bara för att grejerna legat på en vind i 55 år behöver de inte vara värda så mycket", säger storsamlaren och säljaren Björn Larsson, Karlstad.

"Bara för att grejerna legat på en vind i 55 år behöver de inte vara värda så mycket", säger storsamlaren och säljaren Björn Larsson, Karlstad.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-09-16 19:00

I Skillingarums skola, strax utanför Vimmerby, håller en av Sveriges mest rutinerade i modelljärnvägsbranschen till. Övervåningen svämmar över av tåg, räls, bommar och allt man kan tänkas behöva för att få utlopp för sin hobby. Butiken är bara öppen under sommarmånaderna.

– Det senaste är ljud, säger Claes Farne, som startade firman MJ-Specialisten för 52 år sedan, och visar ett set med klingande kyrkklockor, för den som vill ha ljudlig förstärkning i modelltågsvärlden.

Annars kanske man vill ha en rockkonsert med musik och stråkastarljus. Det finns också.

– Grejen är ju att de som håller på med det här vill bygga en så verklighetstrogen miljö som möjligt, säger Claes, som sett branschen förskjutas från fysiska butiker till näthandel och marknader och de aktiva utövarna delas in i de som vill köra oldschool eller nytt och digitalt.

Själv kör han inget. Bygger inte heller. Det började som ett intresse, men sedan länge säljer han bara. I helgen ordnade han modelljärnvägsmarknad och i trädgården samlades säljare och garagerensare för att sälja och köpa, diskutera och frossa i sitt gemensamma intresse, modelljärnvägar och modellbilar.

– Vi är här för att finansiera vårt missbruk, säger Pär Liljekvist med ett varggrin mot lika entusiastiskt samlande sonen Johan, tredje generationen tågälskare i familjen.

De har åkt från Värnamo för att förhoppningsvis bli av med lite prylar, så de ”slipper snubbla på kartongerna” därhemma.

Pär Liljekvist säger att man kan dela in entusiasterna i olika grupper. Det finns de som går igång på att planera, de som ser till att loken funkar, andra bygger landskap.

– Och en del bara älskar att köra tågen. Eller samlar och kan bara inte låta bli när man ser något nytt och kul.

Säljaren Björn Larsson från Karlstad hade det största utbudet på marknaden i Skillingarum och fyllde ett helt tält.

– Jag har hållit på med det här i nästan 50 år. Det blir som en sjuka. Likaväl som grannen spelar golf får jag avkoppling när jag går in i garaget och reparerar lok. Jag skulle kunna skruva isär ett lok med förbundna ögon.

Men allt gammalt är inte värt så mycket som många tror.

– Folk tittar på Antikrundan och tänker att gamla leksaker är dyrgripar. Visst kan man få 1 500 för en modellbil som man kanske bara gav tvåhundra för när den kom ut i begränsad upplaga på 1980-talet, men det går väldigt mycket mode i det här, säger Pär Liljekvist.

Men många är beredda att spendera en hel del pengar på sin hobby. Johan Liljekvist säger att han nog har ouppackade byggsatser till ett inköpsvärde av 50 000 kronor.

Men när ska du bygga dem, då?

– Man har väl räknat med att leva 75 år till!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om