Järnvägsmötet inställt: "Vi vinner den här gången också"

Det avgörande mötet om de nedläggningshotade järnvägssträckorna Tjustbanan och Stångådalsbanan skulle ha hållits den 22 september. Nu ställs det in.

Vimmerby2015-09-11 05:28


- Anledningen är en rapport som visar att tågtrafiken är samhällsekonomiskt lönsam. Vi ser förstås mycket positivt på det här och vågar hoppas att banorna kommer att vara kvar, säger Lars Erik Borg från Järnvägsfrämjandet, som igår var i Vimmerby för att samla namnunderskrifter.

Trafikverket och kommun- och regionpolitiker skulle ha träffats i september för att besluta om banornas framtid. Men mötet ställdes in - i elfte timmen.

- Det var planerat till den 22 september och inget nytt datum är satt. Skälet till det här är att den utredning KLT beställt för att klargöra om Trafikverkets underlag stämmer, kommit fram till att tågtrafiken är ekonomisk lönsam. Det ger förstås nytt hopp, säger Bengt Walla och Lars Erik Borg.

De tycker att miljöaspekten ofta glöms bort i debatten.

- Vår bestämda uppfattning är att de här banorna ska rustas och elektrifieras. Då blir de attraktiva och vi minskar utsläppen av koldioxid. Det pratas mycket om passagerare, men det är också viktigt att komma ihåg att godstrafiken är ett miljövänligt alternativ för många företag.

Läs hela nyheten i fredagens papperstidning - eller i vår e-tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om