Vimmerbys röster om de hävda restriktionerna

"Klart att det är skönt", "vi måste verkligen vara försiktiga" och "jag har saknat mycket". Så tänker Vimmerbys butiker och invånare om att snart få återgå till det normala.

Camilla Sand, butikschef på Sandströms, tycker att det är dags att slopa restriktionerna men inte försiktigheten. "Jag hoppas verkligen att det kommer fortsätta så att man inte går till jobbet eller till en affär när man är sjuk", säger hon.

Camilla Sand, butikschef på Sandströms, tycker att det är dags att slopa restriktionerna men inte försiktigheten. "Jag hoppas verkligen att det kommer fortsätta så att man inte går till jobbet eller till en affär när man är sjuk", säger hon.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-02-03 21:00

På torsdagen kom det beskedet att restriktionerna hävs från och med 9 februari. Dorothee Andersson, som äger handarbetesbutiken Bladhs, känner dock en viss oro.

– Många kanske tänker att man inte behöver rätta sig efter någonting längre men vi måste verkligen vara försiktiga. En del kanske inte tänker sig för men jag kommer inte att släppa in hur många kunder som helst i min butik trots att restriktionerna hävs, säger hon.

undefined
Dorothee Andersson på Bladhs känner en viss oro för framtiden utan restriktioner. "En del kanske inte tänker sig för men jag kommer inte att släppa in hur många kunder som helst i min butik", säger hon.

Dorothee Andersson tar inte ner några lappar eller skyddsskärmar i affären och det gjorde hon inte i höstas heller, säger hon, eftersom hon tror att det finns risk att viruset kommer tillbaka i andra former. I butiken finns också pensionären Berit Johansson, som ser mer positivt på beskedet.

– Jag tänker att det är bra, inte minst för många företagare som haft det svårt. För mig personligen kvittar det egentligen eftersom restriktionerna nu inte påverkar mig så mycket, säger hon.

undefined
Berit Johansson säger att hon själv inte påverkas jättemycket av att restriktionerna tas bort, men att hon tycker att det är bra för alla företagare som haft det tufft under pandemin.

Camilla Sand, butikschef på Sandströms, är glad att restriktionerna försvinner men kommer precis som Bladhs att låta skärmarna och handspriten vid kassorna stanna kvar. 

– Det är klart att det är skönt. Vi ser framåt nu i och med att vi har balen och studenten som stundar, viket varit ett stort orosmoln för oss i år igen. Vi har aldrig varit så friska som nu och jag hoppas verkligen att det kommer fortsätta så att man inte går till jobbet eller till en affär när man är sjuk, säger Camilla Sand.

På stan finns gymnasieungdomarna Melvin Hesselgård, Markus Liljeblad och Melvin Vigren. De tycker alla att det ska bli skönt när restriktionerna försvinner. 

– Det känns kul att kunna samlas i större grupper igen, säger Melvin Hesselgård.

– På sistone har man inte märkt av restriktionerna jättemycket förutom när man tar bussen på morgonen, säger Melvin Vigren

undefined
Gymnasieungdomarna Melvin Hesselgård, Markus Liljeblad och Melvin Vigren ser fram emot att restriktionerna släpps och allt börjar återgå till det normala.

Även Maja Johansson är, om än med viss försiktighet, positiv till beskedet.

– Jätteskönt! Jag har saknat mycket, att träffa folk och gå till Kharma och så. Det är mycket smitta nu och man måste fortfarande vara försiktig, egentligen kanske det är lite för tidigt, men jag tror ändå att det här kommer att gå bra, säger hon.

Jonas Mattsson, restaurangansvarig på stadshotellet, ser också fram emot att snart kunna återgå till det normala.

– Vi har inte riktigt hunnit reflektera över det än, men vi hoppas och tror att det kommer bli jättebra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!