Nytt parlament för föreningarna – "Jättebra initiativ"

Nästa vecka samlar kommunen en stor del av föreningarna för att skapa ett nytt parlament. Syftet är att få till mer samverkan.

Jessica Eriksson är ny ordförande i Gullringens Goif. Hon ser flera fördelar med ett föreningsparlament. "Vi behöver hjälpa varann alla vi som jobbar för en meningsfull fritid för kommuninvånarna" säger hon om kommunens initiativ.

Jessica Eriksson är ny ordförande i Gullringens Goif. Hon ser flera fördelar med ett föreningsparlament. "Vi behöver hjälpa varann alla vi som jobbar för en meningsfull fritid för kommuninvånarna" säger hon om kommunens initiativ.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-05-14 06:00
undefined
Jessica Eriksson är ordförande Gullringens Goif.

– Ett jättebra initiativ. Alla föreningar har liknande behov och behöver samverka mer. Det är bra för alla oss som jobbar för en meningsfull fritid för invånarna i kommunen, säger Jessica Eriksson, ordförande i Gullringens Goif.

På första träffen nästa vecka ska kommunen tillsammans med föreningarna bland annat dra upp riktlinjer för ett helt nytt föreningsparlament där man vill ha med representanter för alla runt 110 föreningar i kommunen.

– Vi har ett 40-tal föreningar anmälda och det tycker vi är bra till en första träff för att få igång den sorternas samverkan mellan å ena sidan kommunen och föreningarna men kanske framför allt mellan föreningarna, säger Anton Palmér på kommunens utvecklingsavdelning.

Vad är det föreningarna kan samverka om?

– Det kan vara precis vad som helst. Till exempel om en förening behöver en ny gräsklippare, kanske det finns en annan förening som har en som inte används så mycket. Då kan man dela på den. Det kan vara en förening som saknar kassörkompetens, men kan få det av en annan förening. Det är helt upp till föreningarna och deras egna behov, säger Anton Palmér.

undefined
Anton Palmér jobbar med fritidsfrågor inom utvecklingsavdelningen på Vimmerby kommun.

Tanken är att föreningsparlamentet ska hållas minst en gång om året.

– Det är upp till föreningarna om det ska vara en eller två gånger om året, vi är lyhörda för deras synpunkter även där, säger Anton Palmér.

Parlamentet ska inte fatta några beslut.

– Nej, det är inte avsikten. Här är det dialog och samverkan som gäller, säger Ola Gustafsson (KD) ordförande i kommunens kultur- och fritidsutskott som är den politiska enhet som ska vara med.

undefined
Ola Gustafsson (KD) ordförande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott.

Vad vinner kommunen på ett föreningsparlament?

– Det ska ge ett mer aktivt föreningsliv som i sin tur innebär mer aktiviteter för kommuninvånare i alla åldrar, säger han.

Jessica Eriksson i Gullringens Goif ser flera fördelar.

– Det är bra att alla får samma information och input vid ett och samma tillfälle och att det blir en nära och tydlig kontaktväg där man lyfter sina behov. Jag tror det finns ett behov av kortare dialogvägar, säger hon.

Första träffen hålls på onsdag i samarbete med Vimmerby Sparbank som också tagit initiativ till en föreningsträff utifrån sitt perspektiv, där särskilt Sparbanksstiftelen arbetar för att stödja föreningslivet i kommunen.

– De hade en träff på gång och vi tyckte det var bättre att slå ihop det till en istället för att ha varsin träff på kort tid, säger Anton Palmér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!