De stora semesterveckorna är snart över och många förbereder sig nu för att gå tillbaka till jobbet. Vimmerbybon och psykologen Kerstin Hellström har bland annat skrivit böckerna ”Fobier” och ”Rädd Räddare Ångest”. Hon menar att det är långt ifrån ovanligt att ha jobbångest i slutet av semestern.
– 100 procent av alla människor har ångest då och då. Ångest är en självklar del av våra liv, det ska vi känna. Ångest är något som också är bra, det är en kreativ tanke med lösningar men om ångesten ligger på jämnt då är det ett problem som man behöver göra något åt", säger Kerstin Hellström och delar här med sig av sina bästa tips för att hantera jobbångesten.
Sex tips för att hantera jobbångesten
1. Återkommande ångest
– Identifiera vad det handlar om. Börjar man få ångest och inte tittar på vad det handlar om då blir det som en magnet. Det fastnar på en. Så man behöver reda ut det. Är det så att jag inte trivs på jobbet? Är jag irriterad på något? Är det något som är tråkigt? Trivs jag inte med kollegorna? Eller vad det nu kan vara. Sedan är det dags att fundera på vad som går att göra åt det. Många tänker "jag får stå ut". Men den tanken ger ingen bra kvalité i livet. Man kanske inte behöver göra så stora saker som att sluta, utan kanske hjälper det att förändra något, som att be att få andra arbetsuppgifter. Det är något som man kan tänka på om det är en ångest som återkommer hela tiden.
2.Tillfällig ångest
– Det är naturligt att känna ångest när man ska tillbaka till jobbet. Jag kanske har haft en fantastisk sommar och tycker det är jätteskönt att vara ledig. Men vad är det som jag gillar med mitt jobb? Visst är det så att jag trivs ganska bra och att det här är övergående? Då får jag ta den här ångesten, som inte på något sätt är farlig, och se den som en naturlig bit av att det är härligt att vara ledig. Det betyder inte att jag inte tycker om livet annars.
3. Planera in kul
– Det vanliga är att man fastnar i tanken "åh vad jobbigt det ska bli" och så blir det en självuppfyllande profetia. Det är som att säga "nu är det höst". Hösten kommer, det går det inte att göra något åt men det går att planera in roliga saker. Jag kan tänka att det är en årstid då det är vackert att vara ute, kanske planera in en kortare resa eller ha en regelbunden aktivitet som jag tycker om att göra. Så att jag vänder på det – istället för att passivt tänka "jaha nu är det kört", tar kontroll över situationen och ser vad kan jag göra framöver.
4. Undvik söndagsångest
– När man väl börjar jobba är det bra att se till att man under veckan avslutar sitt jobb, så att man inte på lördagen kommer på "det skulle jag ha gjort". Söndagsångest är väldigt vanligt. Se till att på fredagen ge sig själv tid att stanna upp, tänka och planera. Likaså att man aldrig bokar in ett möte klockan åtta på måndagsmorgon utan ger sig själv tid på förmiddagen att gå igenom mejl eller prata med kollegor, inte kastas in i jobbsituationen. Det brukar vara regler som är bra att tänka på, om det finns möjlighet.
5. Helt ledig på helgen
– Se till att inte småtitta på mejlen utan se till att verkligen vara ledig på helgerna. Med semestern är det lätt att det blir vattentäta skott "nu är jag ledig". Men på helgerna kanske jag inte tar mig samma ledighet men om man bestämmer sig för att göra det "nu ska jag verkligen se till att vara ledig lördag och söndag hela hösten". Då kan jag också njuta av ledigheten mer. Det blir inte en enda lång jobbperiod fram till nästa semester.
6. Börja mitt i veckan
– Många behöver en mjukstart. Det är lätt att känna sig lite ringrostig när man har varit borta ett tag. Har man möjlighet är det bra att inte börja på måndagen utan kanske på onsdagen eller torsdagen. Då blir den första veckan annorlunda. Jag har inte fem dagar framför mig utan det är bara två dagar till helgen och på så sätt hinner jag komma in i jobbet.
När kan man behöva söka hjälp för sin ångest?
– Om det har gått så pass långt att jag alltid känner ångest och det känns hopplöst hela tiden. Då kan vara bra att prata med någon annan, till exempel företagshälsovården, eller någon utanför.