Jobben blir bara fler och fler i Vimmerby

Nästan 100 fler har fått jobb i Vimmerby i år mot i fjol. Men fortfarande har ungdomar svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Bättre och direkt kontakt mellan skolorna och näringslivet är ett sätt att minska det problemet.

Vimmerby2007-05-04 06:16

- Samverkan måste bli bättre om vi ska klara försörjningen av arbetskraft till näringslivet, säger Ann-Britt Sköld, chef för Arbetsförmedlingen i Vimmerby som tagit initiativ till den tankeverkstad där kommunen, arbetsförmedlingen skolorna och näringslivet diskuterade samverkansfrågorna på torsdagen.
Arbetslösheten i Vimmerby ligger i dag på 3,8 procent totalt. Det är 363 personer. Drygt 110 färre än för ett år sedan.
- Det är färre som skriver in sig hos oss, och vi har ett större utflöde än på länge.
Samtidigt är det en större efterfrågan efter arbetskraft ute i företagen.
Men det är inte alltid att näringslivets behov och krav stämmer överens med vad den arbetslösa arbetskraften kan ge.
- Nej, vi försöker matcha ihop det där, men ju längre tid man har varit arbetslös, desto svårare är det att ta sig in, och vi har grupper som inte tagit sig in alls på arbetsmarknaden. Här hittar vi ungdomar, vissa grupper av utrikesfödda och funktionshindrade, säger Ann-Britt Sköld.
Det finns samtidigt brist på arbetskraft inom vissa branscher.
- Träföretagen är ett exempel på en bransch som saknar en naturlig rekryteringsbas i Vimmerby i dag, säger hon.
Det är här kontakten mellan skolorna och näringslivet kan bli betydligt bättre. det är både företag, elever och arbetsförmedlingens representanter överens om.
- Vi vet inte vad som finns i företagen, vilka jobb som skulle kunna vara något för oss, eller hur man kan utvecklas inom ett lokalt företag, säger Sofie Thorsell, som går i tvåan på gymnasiet i Vimmerby.
Både hon och Jenny Anderberg, som också är elev på samhällsprogrammet tror att flera studiebesök på företag och att det lokala näringslivet presenterar sig mer även hos de studieförberedande utbildningarna kan ge mycket.
- Det skulle vara bra för oss att veta vilka möjligheter som finns. Vi vet för lite om de lokala företagen, tycker hon.
Båda har för avsikt att flytta från Vimmerbyregionen efter gymnasiestudierna. Men det vet inte vad de vill jobba med ännu. Men kanske att rätt jobb med de rätta utvecklingsmöjligheterna skulle kunna vara tillräckligt för att de skulle stanna i regionen.
Roger Pettersson, platschef på Skanskas fabrik i Gullringen, som vuxit till en av kommunens största största arbetsgivare, håller med.
- Det är viktigt att visa sig för ungdomarna, och det har i varje fall vi varit dåliga på från vårt företag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om