Yrja fick chansen: "Har betytt allt för mig"

Efter flera år som långtidsarbetslös fick Yrja Lindell en ny möjlighet på Samhall. "Det här jobbet har betytt allt", säger hon.

För Yrja Lindell har jobbet på Samhall betytt mycket. En trygg inkomst, meningsfull sysselsättning och social gemenskap. "Visst vill jag komma vidare, men jag trivs så bra här och då blir man lite kräsen", säger hon med ett skratt.

För Yrja Lindell har jobbet på Samhall betytt mycket. En trygg inkomst, meningsfull sysselsättning och social gemenskap. "Visst vill jag komma vidare, men jag trivs så bra här och då blir man lite kräsen", säger hon med ett skratt.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-26 20:00

Det är nio år sedan Frödingebon Yrja Lindell tog klivet in på Samhall i Vimmerby. Då hade hon varit arbetslös i flera år och kämpade med dyslexi och depression. Idag jobbar hon fortfarande kvar och har avancerat till driftsledare.

Yrja Lindell visste ingenting om Samhall innan hon började men kände snabbt att det var rätt arbetsplats för henne.

– Främst den sociala biten med arbetskompisar som backar upp en och som man känner sig trygg med. Det blir som en extra familj. Men också att få rutiner igen, komma upp på morgonen. Och förstås den ekonomiska tryggheten. 

Hur blir du bemött när du berättar att du jobbar på Samhall?

– En del säger: "Vad gör du där, det är väl inget fel på dig". Men jag står för att jag jobbar på Samhall och jag är stolt över det. Vi som jobbar här har många olika slags funktionshinder och visst finns det fördomar. Men ju mer vi syns ute i samhället, desto bättre.

Samhall i Vimmerby och Hultsfred sysselsätter ett 60-tal personer. Verksamheten är uppdelad i fyra delar: Tvätt, städ, yttre fastighetsskötsel och branschlösningar. Tvätten finns i Samhalls egna lokaler på Lögstadsgatan i Vimmerby och den delen växer. 

– Efter en ny upphandling fick vi tillbaka kommunens brukartvätt i januari, vilket har inneburit fem nya anställda, säger Besmir Duraku, områdeschef. 

Städ och övriga tjänster utförs ute på plats olika lokala företag. Yttre fastighetsskötsel kan handla om skräpplockning och gräsklippning och branschlösningar är enskilda uppdrag åt företag. 

Det är Arbetsförmedlingen som slussar personerna vidare till Samhall. För att få arbete här krävs det att man har en dokumenterad funktionsnedsättning. 

– Först erbjuds en praktikperiod. Om det fungerar bra kan vi erbjuda två typer av anställningar, tillsvidareanställning, eller en ettårig anställning som vi oftast erbjuder de som är lite yngre. Tanken är alltid att den anställde förr eller senare ska kunna slussas ut i ett annat arbete. När man har lämnat oss har man alltid tolv månaders återanställningsskydd, vilket är en trygghet för både företaget och medarbetaren, säger Besmir Duraku.

Samverkan med lokala företag är en viktig faktor för att personalen ska komma vidare ut i anställning.

– Vi ser oss som studsmattan ut i annan anställning, och en rekryteringspartner till andra företag. Vi har idag cirka 30-35 kunder och vissa av dem samarbetar vi med på flera plan. Jag kan ta Aura Light som ett exempel, där har vi både städuppdrag, branschlösning samt en person som gått från oss och blivit anställd hos dem.

Den gamla stämpeln "skyddad verkstad" håller mer och mer på att tvättas bort, tycker Besmir Duraku. 
– Även om jobben inom Samhall utformas efter varje enskild persons behov är det alltid riktiga jobb som våra kunder betalar för.

Samhall har kritiserats för att jobben blir alltmer avancerade. Hur ser du på det?

– Jag känner till den kritiken. Jag tror att det finns skillnader beroende på var i Sverige vi befinner oss. Tack vare att vi här i Vimmerby och Hultsfred har en bred mix i vår verksamhet med fyra olika fält hittar vi nästan alltid arbetsuppgifter till alla. I tvätteriet kan vi anpassa arbetsuppgifterna väldigt mycket efter personens förutsättningar. 

Vad återstår för den som trots allt inte klarar Samhalls arbetsuppgifter?

– Då brukar det vara en daglig verksamhet eller sjukersättning som återstår som alternativ. 

Yrja Lindell har arbetat på Samhall i Vimmerby i nio år och är idag driftsledare. "Jag är spindeln i nätet", säger hon.
Yrja Lindell har arbetat på Samhall i Vimmerby i nio år och är idag driftsledare. "Jag är spindeln i nätet", säger hon.
Fakta Samhall

Samhall är ett statligt bolag vars syfte är att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning som leder till nedsatt arbetsförmåga. Målet är att medarbetarna ska lämna Samhall för arbete hos andra arbetsgivare.

Källa: Samhall.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!