– Vi tål inte ett år till utan att ha öppet, men vi tål heller inte att ha öppet utan att kunna spela på flera scener och ta in X antal tusen gäster samtidigt, säger vd Jocke Johansson.
Samtidigt som Astrid Lindgrens Värld väntar på beslut från förvaltningsrätten, efter att man överklagat Polismyndighetens bedömning att teaterföreställningar på flera scener ska bedömas som en samlad allmän sammankomst, kom beskedet att regeringen skjuter på beslutet att tillåta 500 personer i sittande publik.
– Att man inte gör en annan tolkning i jämförelse med köpcentra och andra ställen där det samlas väldigt mycket folk är konstigt, men just nu är det inte en stor fråga för oss, man lider mer med teatrar och idrottsevenemang som faktiskt är igång, säger Jocke Johansson.
Att planera för en säsong 2021 när man inte vet hur förutsättningarna ser ut nästa år kräver is i magen.
– Vi har fått signaler att beslutet från förvaltningsrätten kan ta längre tid än det från början var sagt. Men vi jobbar utifrån att vi får rätt och kan spela på flera scener samtidigt – och att det kommer att landa i 500 personer eller någonstans däromkring på folksamlingar. Så planerar vi just nu. Men har vi inte de förutsättningarna har vi inte ekonomi att ha öppet, det är inget alternativ.
Så ni skulle kunna ta beslut att inte öppna alls nästa år?
– Ja, och då kan jag säga att bolaget sätts i konkurs. Stängt en sommar till – då finns inte företaget längre. Det är den hårda sanningen.
Jocke Johansson säger att insikten om att nästa år inte blir som vanligt är total.
– Det kommer fortfarande vara restriktioner och vi kommer inte kunna ha 8 000 personer i parken samtidigt, men har målbild på kanske hälften så många, spridda till olika scener. Jag är optimist och tror trots allt att vi kommer att kunna öppna i någon form, men det blir inte som normalt.
Någon Pippis kappsäck att ösa ur finns inte, förklarar han.
– Det kanske många tror. Min uppfattning är också att politiker och beslutsfattare inte förstår hur allvarligt det ekonomiska läget faktiskt är, det finns ett kunskapsglapp och stödet är inte anpassat till vår företag med tre intäktsintensiva månader per år men kostnader tolv månader per år. Det förlängda omställningsstödet skulle ge oss en förlängd överlevnad på en månad. Alla pengar som tjänats in under 40 år är borta. Det kommer ta lång tid innan vi är tillbaka där vi var 2019.