Joel från Södra Vi repar för fullt inför Eurovision

Det är två veckor kvar till Eurovision Song Contest 2016. Men redan nu är repetitionerna av bidragen i full gång i Globen med hjälp av handplockade ställföreträdande musikelever. En av dem är Joel Gunnarsson, 19-åring från Södra Vi som går sångutbildning på Kulturama i Stockholm. – Jag är stand in i tre nummer Ungern, Cypern och Montenegro.

Joel Gunnarsson från Södra Vi på plats i Globen för torrepetitioner inför Eurovision Song Contest. Han sjunger, körar och spelar gitarr i tre bidrag och allt ska vara en exakt kopia av de tävlande bidragen.

Joel Gunnarsson från Södra Vi på plats i Globen för torrepetitioner inför Eurovision Song Contest. Han sjunger, körar och spelar gitarr i tre bidrag och allt ska vara en exakt kopia av de tävlande bidragen.

Foto: Privat

Vimmerby2016-04-26 05:56

Nu får artisterna i Eurovision Song Contest 2016 experthjälp – av noggrant utvalda elever från Stockholmsskolorna Kulturama och Viktor Rydbergs Gymnasium samt dansskolan Base23.

De ställföreträdande artisterna har fått en allt viktigare roll under stand-in-repetitionerna, som Sverige införde 2013. Modellen hade funnits tidigare, men har sedan dess utvecklats till att eleverna gör hela numren med koreografi och livesång på originalspråken.

Joel Gunnarsson och 16-åriga Mathilda Lindström är två elever med Vimmerbykoppling som har fått den ärofyllda uppgiften att agera stand-in. Båda går olika utbildningar på Kulturama i Stockholm och ingår i gruppen av totalt 90-talet ställföreträdare.

– Mathilda gör Belgiens bidrag, ett fantastiskt nummer, och jag medverkar i tre nummer – Ungern, Cypern och Montenegro. Jag gör allt från att sjunga, köra och spela gitarr, säger Joel Gunnarsson.

”Väldigt lärorikt”

Ställföreträdarna har fått en repetitionsfilm från varje tävlande land. De lär sig allt, i minsta detalj.

– Vårt jobb är att anpassa numret till vår scen, spela in det och skicka tillbaka till respektive land. Produktionen använder det här som en repetition där de kan ställa in kameravinklar och man sparar massor av tid på soundcheck. Kruxet är att det ändras hela tiden. Så sent som i onsdags ändrade Cypern till en ny koreografi, ena veckan ska Ungern ha lysrör i sitt nummer, andra veckan inte. Men det är kul, och väldigt lärorikt.

Joel Gunnarsson är på väg till en repetition i Globen när vi ringer upp.

– Från och med igår (läs söndag) och till och med onsdag har vi tillgång till finalscenen på Globen, och den är verkligen gigantisk. Det är ju mycket hemlighetsmakeri kring den, men jag kan säga att den är svinstor och svinsnygg!

Vem tror du tar hem segern – och hur går det för Sverige?

– Jag tycker som sagt att Mathildas nummer, Belgien, är fantastiskt. Nummermässigt är nog Ryssland starkast i år, men Australien tippar jag som vinnare. När det gäller Sverige säger jag som många andra, antingen går det skitbra eller inte alls.

Joel Gunnarsson har ett år kvar av sin utbildning. Han planerar att släppa en singel i vår och vill det sig väl kan få höra honom i Melodifestivalsammanhang framöver.

– Inte som artist, men jag skriver en hel del låtar och jag kommer nog att skicka in några till nästa år. Som låtskrivare får man låtar över, som inte passar in i ens eget projekt. Då är det lika bra att ge bort några till andra.

Snart är ställföreträdarnas jobb över och stand-in-repetitionerna klara.

– Då kan man bara ta det lugnt och kolla in finalerna. Det bästa med det här är att man fått se vilket proffsigt och fint jobb som läggs ner kring Eurovision, mycket som man inte tänkt på. Det är respektingivande.

Årets programledarduo Måns Zelmerlöw och Petra Mede.
Årets programledarduo Måns Zelmerlöw och Petra Mede.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om