I början av 90-talet bestämde sig Vimmerbybon Johan Allvin, ursprungligen från Locknevi, för att ta med videokameran ut i skogen och dokumentera ett jaktlag under älgjakten. Nu, lagom till filmens 30-årsjubileum, har han gjort en ny dokumentärfilm med samma jaktlag.
– Jag är inte alls intresserad av jakt egentligen, men det jag är intresserad av är att dokumentera människor. Jag gillar att vara ute i naturen och den här gången var jag med dem ute under fyra eller fem dagar för att göra filmen, säger Johan Allvin.
Filmen heter Grabbarna på Åninge – 30 år senare, och av jägarna som var med i dokumentärerna i början av 90-talet är fem stycken fortfarande i livet. Utöver dem har flera nya anslutit till jaktlaget sedan dess och i filmen får de alla bland annat berätta om vad jakten betyder för dem och om hur de hamnade i just det jaktlaget.
– Det är inte bara ortsbor utan folk från både Göteborg och Stockholm som har någon slags anknytning till orten. På deras svar hör man att jakten är en sak, men att själva gemenskapen och att få vara ute i skogen är en väldigt stor sak också. Det blir väldigt mycket roliga historier från förr när de sitter och berättar under matrasterna, säger Johan Allvin.
En av de största skillnaderna på den nya filmen jämfört med de gamla är, enligt Johan, att det sköts mer älg på den tiden.
– Tillgången på vilt, i alla fall älg, har förändrats men det har kommit till andra arter, som vildsvin och hjort, som inte fanns i de här skogarna då. I de gamla klippen har jag betydligt mer älg än idag, säger han.
På bara några få dagar har dokumentärfilmen fått en bra bit över 500 visningar på Youtube och Johan Allvin hoppas att den ska bli uppskattad. Innan han publicerade den fick jaktledarna som medverkar i filmen en förhandsvisning. I nuläget finns inga planer på att visa filmen någon annanstans. På samma Youtubekanal finns bland annat också en dokumentärfilm om 88-åriga ålfiskaren Tage, inspelad i Misterhults skärgård i samma anda som jaktfilmen från Åninge.
– Jag brinner för det här med dokumentärfilm och jag ser väl det här lite som ett kulturarv. Jakten finns väl alltid kvar men i just ålfiskarens fall är det väl så att när han går bort så försvinner det där. Jag kan tycka att det är kul att det finns bevarat, säger Johan Allvin.