Johan vill ställa en bod på torget med varma kläder

Johan Tildemyr vill ställa upp en bod med varma kläder på torget i Vimmerby. “Ta en jacka om du behöver – Ge en jacka om du har en över”. Så lyder Wall of Kindness motto, ett välgörenhetsinitiativ som blir allt vanligare.

Johan Tildemyr vill ställa en välgörenhetsbod på torget i Vimmerby med varma kläder åt behövande.

Johan Tildemyr vill ställa en välgörenhetsbod på torget i Vimmerby med varma kläder åt behövande.

Foto: Vimmerby Tidning

Vimmerby2023-12-28 05:30

– Jag och min fru var på Gotland för någon vecka sedan. På torget hade de en kub där det stod Wall of Kindness. Den var ju full av kläder och skor och mössor och vantar och allt möjligt, sådana varma kläder vi behöver ha nu när vintern kommer, säger Johan.

Då slog det Johans fru, Camilla Tildemyr, att en sådan bod borde det finnas i Vimmerby.

– Är man hemlös och inte har några varma kläder är det en guldgruva att kunna gå och ta på sig varma kläder och slippa frysa. Även den som inte är så ekonomiskt utsatt skulle ju kunna ta sig en jacka där om man fryser lite. Att behöva frysa när man går ute på stan är ju bland det tråkigaste som finns, säger Johan.

Johan beslutade sig därför att slå slag i saken och driva frågan vidare. Han slog en signal till kommunen och berättade om idén.

– Tanken var ju god, de ska lyfta frågan. Men när man vill göra något så vill man ju att det ska ha hänt redan igår. Ibland gör jag saker hellre själv så att det blir gjort, och ber om ursäkt sedan, säger Johan.

Riktigt så fungerar det inte på offentliga platser. Nu tycker Johan att väntetiden med bodbygget håller på att gå ut. Tanken med boden är att den ska stå uppe på torget under de kalla vintermånaderna.

– När det gäller kommunala saker så ska det gå mellan så många instanser, så att det är lite för sent. Vill man få upp en stuga med varma kläder är det ju nästan så att det hinner bli vår och varmt innan det har hänt något, säger Johan.

I ett mejl till Johan skriver Utvecklingschef Egon Karlsson att han har försökt nå ansvariga för Visby Centrum som har hand om initiativet, utan att lyckas. Visby Centrum är en organisation som består av handlare och företag. Egon Karlsson ska även ha ställt frågan till Vimmerby Handel.

– Det kanske hade varit bättre att ha ställt frågan till Erikshjälpen, som ändå håller på med välgörenhet, säger Johan. Vi vill ju bara ha svar på om vi kan ställa ut boden, ja eller nej. Det är väl inte så svårt att svara på. Men det är så många beslut som ska tas, man kan inte bara ställa upp en bod där. Det var det jag fick till mig. Det är en kommunal sak.

Vimmerby Tidning har sökt kommunen för en kommentar.

Johan Tildeyr fick idén att ställa upp en Wall of kindness på torget efter ett besök i Visby på Gotland.
Johan Tildeyr fick idén att ställa upp en Wall of kindness på torget efter ett besök i Visby på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!