Jonas är årets Ekokock – använde älghjärta till kroppkakan

Till slut blev det Jonas Alvin som i hård konkurrens vann titeln Årets Ekokock 2024 Mästarnas mästare.

Jonas Alvin

Jonas Alvin

Foto: Ekomatcentrum/Årets Ekokock

Vimmerby2024-10-10 18:08

Tävlingen avgjordes under torsdagen på Kistamässan i Stockholm.

Jonas Alvin från Vimmerby är en prisbelönt kökschef och delägare av Stångs Magasin i Linköping. År 2017 vann han tävlingen årets Ekokock för första gången. 

I och med den vinsten var han en av tio kockar som i år bjöds in för att delta i en slags storfinal kallad Mästarnas mästare. Han var en av fyra som till slut gick till finalen, den vann han alltså.

I finalen fick de tävlande en hemliga låda med ekologiska råvaror, bland annat viltkött, grönsaker och rotfrukter, som de skulle förädla till en förrätt och till en huvudrätt. De bedömdes bland annat på maten, svinn och resursförbrukning.

– Det känns fantastiskt att vinna Årets Ekokock 2024, särskilt med den höga nivån hos alla finalister," säger Jonas Alvin i det pressmeddelande som skickades ut efter tävlingen.

– Tävlingen handlade om att tänka om, minimera svinn och använda varje del av råvarorna. Jag valde att jobba med minimala resurser, precis som i mitt dagliga arbete. Älghjärtat påminde mig om min tid på Speceriet – en fantastisk råvara som ofta förbises, trots dess smakrikedom. Framöver kommer jag fortsätta lyfta hållbarhet och inspirera till en medveten resursanvändning i köket, säger han vidare.

Här är vinnarmenyn: 

Förrätt: Kroppkaka med rökt lök, äpple- och morotssallad smaksatt med granskottsvinäger och halstrat älghjärta toppat med tagetesblommor.
 

Huvudrätt: Bakad spetskål smaksatt med svartvinbärsblad och hjort. Rökt kräm på palsternacka och gråärt, ostronskivling med smörsås och ringblommor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!