Stora tråg med ärtskott lyser grönt när man öppnar dörren till lokalen på kommunens industrimark Krönsmon, som Josefin Karlsson tog i bruk tidigare i vår.
– Provodling till Stadshotellet, jag har aldrig odlat ärtskott i större omfattning förut.
Att prova det oprövade är något av en röd tråd. Hon var helt grön på trädgård när hon och hennes man köpte Korka kvarn strax utanför Vimmerby 2017.
– Det har varit en brant inlärningskurva, kan man lugnt säga. Jag kunde absolut ingenting när vi flyttade in. Jag hade fobi för mask, men ville ha några pallkragar, som så många andra. Vi la dubbla lager plast, och fyllde med köpejord, för att jag verkligen skulle slippa mask i jorden.
Efter två år grävde hon om, gjorde kryss i bottenplasten, för att odlarens bästa vänner skulle få fritt fram. Det som 2023 skulle komma att bli en rejält tilltagen köksträdgård, visningsträdgård och gårdsbutik låg ännu i sin linda.
De började med 300 kvadrat 2018-19. En krögare hörde av sig och ville köpa grönsaker. Nästa år. Men nästa år kom pandemin, och som en följd av det konkurs. Där stod Josefin med en utökad köksträdgård på 1 000 kvadratmeter och en dröm hon inte visste att hon haft.
Hon sålde sitt företag inom logistikbranschen och sadlade om.
– Att jag haft företag innan var nyttigt. Jag hade en bra uppfattning om hur mycket som går bort i moms, skatter, inköp och avgifter, det har hjälpt mig mycket. Men när man räknar på hur många squash man måste sälja för att ta ut en vettig månadslön och vilken yta som krävs och konstaterar att den äger man inte ens – vad gör man då? Då kom förädlingstanken väldigt fort och jag råkade ha en sån himla tur att det första jag gjorde i mathantverksväg var en marmelad på de råvaror jag hade, rabarber och jordgubbar, som bas och den gick som smör.
Om 2023 ändå var något av ”fånga varje boll på uppstuds” vågade hon höja ribban 2024.
– Jag hade ändå ett mål både med försäljning av grönsakerna på sommaren och med mathantverket. Efter att Astrid Lindgrens Värld köpte in mina kolastänger till höstmarknaden tog det verkligen fart och min försäljning av mathantverk överträffade mina mål med 60 procent i november och december.
Efter testet på höstmarknaden har sagoparken beslutat att köpa in kolor för försäljning säsongen 2025 och beställningarna från privatkunder har ökat långt mer än hon kunde förutse.
– Det är roligt att det gått så bra. Men mitt i glädjen har det också varit stressigt, och jättetufft att ha tillverkningen hemma i vårt eget kök. Då bestämde jag mig för att nästa år då ska jag absolut inte ha tillverkningen hemma. Det är det främsta syftet med lokalen på Krönsmon, och jag känner också att jag får ”gå till jobbet”. Ett mål med det här året är att jag ska komma ner i rimligt antal arbetstimmar.
Äppelmust är ytterligare ett ben som ska komplettera under tiden när odlingssäsongen går i vila.
– Förra året var ett otroligt äppelår och folk kom både till mig och min kompis Linda Ogebrink och frågade om de kunde lämna äpplen för mustning. Vi mustade drygt sju ton på sex veckor. I höst är förhoppningen att jag ska kunna investera i riktig utrustning och musta här på Krönsmon.
Men just nu är det mera plantskola på Krönsmon, där Josefin drar upp plantor som främst ska gå till försäljning. Även det en utökad möjlighet, tack vare lokalen, med golvyta på 60 kvadrat.
– Jag har alltid kunnat förse min egen odling med plantor, men nu kan jag dra upp mycket mer, för att sälja också. Jag kan också köra igång tidigare. När plantuppdragningen är över i slutet av maj börjar jag med mathantverk, när rabarberna kommer. Så länge jag har jord i lokalen kan jag inte ha produktion av livsmedel. Det är så bra att de här ”kuberna” är i plåt, det är lätt att hålla rent med högtryckstvätt.
Hur ska du matcha den ökade efterfrågan? Kommer du att anställa?
– Ja, jag kommer att ha en anställd nu över sommaren, som dels kommer att hjälpa mig i odlingen och dels bemanna gårdsbutiken. Nu hoppas jag att all den öppettid vi har ska någon av oss kunna jobba i odlingen, varje dag har jag något som måste göras. Om rödbetorna växer i en takt växer ogräset tre gånger så fort. Så har vi också en glamping, där det behövs städning, tvätt och frukost.
Om mathantverket ger säker inkomst – är det inte frestande att dra ner på odlandet?
– Skulle det kunna vara. Jag skulle säkert kunna ha business och bara koka kola åtta timmar per dag – men det är ju inte det jag vill. Jag har ju inte odlat grönsaker för att tjäna pengar, då ska man göra något helt annat. Det finns andra stora värden i det jag har valt att göra.
Och de värdena är?
– Att få jobba med händerna, skapa något som syns på riktigt. Jag har suttit framför en dator i hela mitt yrkesliv och jag kan känna mig helt slut efter åtta timmar, men när jag går ut är det ingen som har en aning om att jag gjort någonting. Här kan jag se att det händer något, det betyder mycket för mitt välmående.
– Trädgård är inte beständigt. Det är inte skitkul att rensa samma bädd för tionde gången, men det är kul att varje höst känna att nu är det ett nytt, blankt blad. Nästa år har jag en massa misslyckanden i ryggsäcken, men då kan vi testa något nytt. Man får alltid en ny chans. Jag försöker hålla fast vid att även kvickrotsdagar är livet så jävla bra.