När Josefin upptäckte Korka Kvarn för sju år sedan fick hon en chock.
– Vem bygger ett sånt fint hus i en grop?
Bara några månader efter att hon först fått syn på “grophuset” låg det ute till försäljning, och familjen Karlsson flyttade in. Drömmen om att återställa gården till dess forna prakt började redan efter två veckor.
– Många börjar väl med att slänga ut köket, vi började med att skaffa får. Sedan dess har vi anlagt odlingen bit för bit.
Josefin hade länge drömt om en egen odlingsträdgård. När hon kom till Korka förstod hon att den drömmen kunde bli sann. Efter sex års arbete med gården i Korka insåg hon hur mycket tid det skulle kräva, och att hon behövde en förändring för att få livspusslet att gå ihop. Samtidigt började hon tvivla på hennes arbete som logistikkonsult.
– Mitt stora jobb var att hjälpa företag prångla ut plast i världen. Min sista kund skulle ta in massa nya artiklar från länder i Asien och jag skulle hjälpa dem att öka sin omsättning. Projektet blev väldigt lyckat och applåderades från deras sida. “Ja, på bekostnad av jorden”, tänkte jag då. Det kändes fruktansvärt.
I vintras tog hon det stora beslutet att sälja sitt företag och satsa helhjärtat på Korka Kvarn. Förutom grönsaksodlingen har Josefin gott om idéer. Nästa år vill hon upprätta ett glasväxthus för värmekrävande grönsaker. Så småningom vill hon också kunna sälja ägg från grönbeteshöns, kött från egna grisar, och ost från fritt betande getter.
– Det är inte så att jag har byggt upp en odling och känner mig färdig med det. Jag vill ju att det här ska bli en riktig gård. Där är jag inte än.
I framtiden vill Josefin att Korka Kvarn ska vara ett utflyktsmål för hela familjen.
– Nu kommer jag ha öppet hela sommaren. Sedan måste jag utvärdera. Kommer det några besökare över huvud taget? Vad vill de ha? Grönsaker, ägg, hemmasydda kaftaner? Och vad är jag intresserad av att ge? Jag har ju ingen aning om vad jag har gett mig in på.
Jobbet med gården har varit både krävande och inspirerande. Trots att motgångarna varit många, verkar det ändå vara utmaningarna som driver Josefin.
– Jag gör sju fel innan jag gör ett rätt. Om man vill göra något man inte kan så måste man göra sjukt många misstag. När jag försökte bygga en låda i höstas och upptäckte att jag inte kunde snickra blev jag så himla sur. Så då bestämde jag mig för att bygga den här friggeboden, säger hon och knycker bak med nacken åt gårdsbutiken.