Juholt har fått åter tron på kyrkan

Många lämnar kyrkan. Före partiledaren för socialdemokraterna, Håkan Juholt, gör tvärtom. Han har återvänt till kyrkan igen efter närmare 30 år utanför.

Grundläggande värderingar är avgörande för kyrkan, säger Håkan Juholt som vill ge partikollegan Jan Henriksson en skjuts i kyrkovalet. Juholt har återvänt till kyrkan efter nära 30 år utanför.

Grundläggande värderingar är avgörande för kyrkan, säger Håkan Juholt som vill ge partikollegan Jan Henriksson en skjuts i kyrkovalet. Juholt har återvänt till kyrkan efter nära 30 år utanför.

Foto:

Vimmerby2013-09-12 06:14


- Jag har ingen gudstro, men jag har en stark tro på det kyrkan gör för utsatta människor i dag, säger Håkan Juholt, S, när han kommer till Vimmerby för att ge partikamraten Jan Henriksson en skjuts i kyrkovalet.
Jan Henriksson kandiderar bland annat till stiftsfullmäktige och kyrkomötet för socialdemokraterna.
Som många unga radikala människor lämnade Håkan Juholt Svenska kyrkan i början av 1980-talet. Bland annat på grund av frågan om kvinnliga präster.

Gick ur och tillbaka
- Det fanns manliga präster i länet som stod för maktkonsolidering. De var högerkrafter och "mörkemän". Då kände jag att den föreningen vill jag inte vara med i, säger han.
För några år sedan blev det plötsligt annat ljud i källan. I samband med en nära anhörigs bortgång insåg Håkan Juholt att kyrkan hade förändrats.
- Det har skett något mycket gott med kyrkan, inte minst under KG Hammars ledning. Nu har kyrkan ett socialt patos, och man tar utan att tveka ställning för de svaga, de mest utsatta. Personligen såg jag det i konkret mening när min 97-åriga farmor levde ensam. Men kyrkan fanns där och kom med tårta, tog med henne på utflykter och höll henne i handen. Så på begravningen för henne sa jag till kyrkoherde Anders Duvlund, att jag gärna vill vara med i föreningen igen. Så sedan 2009 är jag medlem i kyrkan, säger Håkan Juholt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om