Juholt pratade politiskt ledarskap

Håkan Juholt ansåg att Stefan Löfvén var en av de främsta kandidaterna till partiledarposten redan efter Mona Sahlin. Juholt säger också att han fick sex bra månader som partiledare med fokus på en utmanande oppositionspolitik - sen tog det interna ifrågasättandet över.

Vimmerbyeleven Madelene Hammar Knutsson bjöd in förre S-ledaren Håkan Juholt som föredragshållare om politiskt ledarskap till Vimmerby gymnasium. Han betonade vikten att insirera. Vår tidningen mötte honom också för en intervju om hans politiska situation.

Vimmerbyeleven Madelene Hammar Knutsson bjöd in förre S-ledaren Håkan Juholt som föredragshållare om politiskt ledarskap till Vimmerby gymnasium. Han betonade vikten att insirera. Vår tidningen mötte honom också för en intervju om hans politiska situation.

Foto:

Vimmerby2012-03-10 05:06


Förre S-ledaren Håkan Juholt håller fortfarande låg profil när det gäller att uttala sig offentligt om sin tid som partiledare och sin avgång. I går besökte han Vimmerby och gymnasiet där han höll ett föredrag om politiskt ledarskap.

Kontakt med Löfvén
Vår tidning fick i det sammanhanget en kort intervju med Håkan Juholt, där han fortfarande i huvudsak avböjer att tala om den turbulenta tiden som partiordförande och avgången som skedde i slutet av januari, tio månader efter att han tillträtt efter Mona Sahlin.
- Jag har fått 100-tals förfrågningar, men väljer att ligga lågt ett tag till, säger han.
Han berättar att han har en bra kontakt med sin efterträdare, Stefan Löfvén.
- Vi har haft bra kontakt länge och han var en av de som jag anser skulle tagit över som partiordförande efter Mona Sahlin, och jag har fortfarande bra kontakt med Stefan Löfvén, säger Håkan Juholt.

Ändå ganska nöjd
Den gången tackade Löfvén nej och uppdrag gick istället till Håkan Juholt. Det var i mars 2011. Tio månader senare lämnade han uppdraget under stor turbulens.
- Jag fick egentligen bara sex månader på mig för politik, mars till oktober, sedan blev det ett internt ifrågasättande och det flyttade bort allt fokus från politiken, säger Håkan Juholt.
Han är ändå nöjd med de sex första månaderna.
- Det var sex bra månader och det kändes bra att utmana den politiska dagordningen som moderaterna haft ensamrätt på allt för länge. Efter mitt introduktionstal i mars 2011 möttes jag endast av frågor om skatter, det var vad som gällde, inget annat. Under de sex månaderna lyckades jag skjuta in värderingar och ideologi i den politiska diskussionen, det blev en ideologisk utmaning riktad mot Fredrik Reinfeldt om att människor inte bara är kunder på en marknad, utan medborgare i ett samhälle, säger Håkan Juholt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om