Beslutet taget om julbelysningens vara eller icke vara

Hur det ska bli med den traditionella julbelysningen i Vimmerby centrum i en tid av elkris är en fråga som kommunen tidigare inte kunnat besvara. Nu har Vimmerby Tidning fått svaret.

I vinter kommer hälften av de girlanger som brukar lysa upp gatorna i juletider vara tända i Vimmerbys stadskärna.

I vinter kommer hälften av de girlanger som brukar lysa upp gatorna i juletider vara tända i Vimmerbys stadskärna.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-10-26 21:00

I juletider brukar Vimmerbyborna kunna njuta av tända granar, upplysta träd och girlanger. Så är även fallet i år, men med vissa små modifikationer. Det förklarar Tomas Larsson, driftchef på gatukontoret, som under onsdagseftermiddagen fått ta del av de beslutade riktlinjerna.

– Vi kommer att ha samtliga granar uppsatta med belysning i år, precis som vi brukar ha det. Vi kommer även ha belysning i några av träden som finns på torget i Vimmerby. Det som kommer förändras är att vi kommer ta bort hälften av de girlanger som brukar sitta uppe i stadskärnan, vid Storgatan och Sevedegatan, säger han.

Enligt Larsson används i princip bara ledlampor i julbelysningen, vilka är relativt energisnåla. Han tror att åtgärderna inte direkt innebär en stor energibesparingsåtgärd, utan snarare har ett symbolvärde.

– Det handlar om att visa hänsyn för att vi ska spara ström helt enkelt, även om julbelysningen inte drar så många watt. De största åtgärderna för att spara el har beslutats om sedan tidigare, och det är viktigare egentligen, säger Larsson.

Riktlinjerna för julbelysningen handlar i grund och botten om ett politiskt beslut, men hur turerna har gått kring det kan Tomas Larsson inte svara på. Klart står iallafall att det inte blir någon adventsljusstake på kontoret för honom, eller för någon annan som jobbar på en kommunal inrättning. Att den mysbelysningen slopas är beslutat sedan tidigare.

Granar och träd på Vimmerbys torg förväntas vara upplysta som vanligt.
Granar och träd på Vimmerbys torg förväntas vara upplysta som vanligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!