Julborden ställs in: "Det är katastrof"

Oron för den nya coronavarianten – och krav på covidbevis – ställer till det för många restauranger. Vi har kollat läget med några lokala aktörer.

Många restauranger har drabbats av sena återbud, till följd av ovissheten kring julborden.

Många restauranger har drabbats av sena återbud, till följd av ovissheten kring julborden.

Foto: Robin Haldert/Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2021-12-04 06:00

De nya föreskrifterna om covidbevis, som gäller från 1 december, ska tillämpas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 personer. 

Flera lokala julbordsarrangörer erbjuder julbordssittningar med någon typ av underhållning: trubadur, band eller liknande, och enligt Svensk Live kommer besökare att behöva visa upp vaccinationsbevis om det är julbord med musik, annan underhållning eller dans. Men länsstyrelsen, som ansvarar för att kontrollera att det nya regelverket följs, är mer tveksam till tolkningen.
 

Räknas julbord med underhållning som evenemang eller restaurang? 

"Vi har fortfarande inte fått något underlag för hur vi ska tolka reglerna för just julbord med show. Om man ser till hur det var tidigare så gjordes bedömningen om det var showen eller måltiden som var huvudskälet till besöket. Om biljetter är sålda för show/konsert med mat så bedömer vi det som ett evenemang som omfattas av regeln. Ett julbord med till exempel pianounderhållning i bakgrunden bedöms inte som ett evenemang utan som ett restaurangbesök", skriver Gunilla Johansson, tillsynshandläggare av Covid-19-lagen vid Länsstyrelsen Kalmar län, i mejl till Vimmerby Tidning.

Kharma i Vimmerby kommer att kräva covidpass av gäster som besöker nattklubben på helger.

– Vi kommer att köra covidpass och kolla det samtidigt som vi kollar leg, säger Christoper Novratidis och fortsätter:

– Vi måste göra det framförallt på lördagar då det ofta kan bli över 100 gäster. På fredagar kommer vi göra det i mån av behov, oftast är det inte över 100 gäster då. 

Även flera lokala julbordsarrangörer har planerat underhållning under sina sittningar och har gjort olika anpassningar av verksamheten.

– När vi har fler än 100 gäster till julbordet kräver vi covidpass. Det gäller exempelvis på lördagskvällen och då kommer två personer att gå runt och kontrollera att alla gäster har covidpass. När vi har under 100 personer bokat gör vi inte så, men jag vet till exempel att ett företag som bokat julbord hos oss har själva krävt att de medarbetare som ska delta ska ha testat sig, och det är ju jättebra, säger Nina Eklund, restaurangchef på Vimmerby Stadshotell.

På Fredensborgs Herrgård har man trubadur vid julborden men inte något krav på covidpass.

– Vi har infört andra åtgärder. Vi tar inte större sällskap än max åtta personer och gästerna sitter i flera olika rum. Vi har heller inte så många vid sittningarna. Vi har haft en del avbokningar de sista dagarna. Det kanske beror på oro för smittspridning, säger Anna-Lisa Bergström som arbetar i restaurangen. 

Restaurang Björkbacken har redan fått känna på effekten av covidbeviskravet och beskriver katastrofen som ett faktum.

– Vi kräver vaccinpass när det är över 100 sittande men det är bara ikväll (fredag) för det har gått ner så mycket. Två stora julbord har vi fått ställa in på grund av avbokningar, säger köksmästare Kjell Karlsson.

Har de avbokat på grund av vaccinkravet?

– Det eller att det är krångligt och ovisst hur allt blir. Det är hiskeligt dåliga direktiv. Vissa har också avbokat för att kravet innebär att inte alla på företaget kan gå.

Hur påverkar det här verksamheten?

– Det är katastrof, det här skulle vi leva på länge. Vi hade räknat med detta och får vi inte stöd nu i branschen kommer många gå under. För oss mindre aktörer har det varit för många direktiv och för kort om tid för att lösa detta.

Fakta om covidbevis

Vem är fullvaccinerad? 

Den som fått antingen två doser av Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca), eller en dos av Covid-19 Vaccine Janssen.

Hur skaffar jag ett covidbevis?

På sajten covidbevis.se kan du hämta ut vaccinationsbevis, e-legitimation krävs. Det kan ta sju dagar efter vaccinationstillfället innan beviset går att hämta ut. 

Jag saknar e-legitimation, hur gör jag?

Om du saknar e-legitimation finns en blankett att skriva ut från E-hälsomyndighetens hemsida. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!