Julkortet håller ställningarna

Lätt som en plätt att sms:a ett julkort. Eller gruppmejla en tomtehälsning. Men det traditionella julkortet håller ställningarna - vi skickar faktiskt fler nu än vi gjorde 1980. - Det är hektiska dagar, men stämningen är härlig, säger Lena Lundahl, utdelningschef på Posten i Vimmerby/Kisa. I Vimmerby har personalen 70 000-100 000 julkort att ta hand om.

Vimmerby2009-12-23 05:05


Det är bitande kallt. Fast Ola Lindblom, som gör sin första vinter som brevbärare, tycker inte att det är så mycket att gnälla över.
- Då var det värre i torsdags förra veckan, när snön vräkte ner. Rundan tog sex timmar istället för tre.
Långkallingarna sparar han tills det "blir kallare" och i rörelse är han nästan hela tiden när han kör ett av Vimmerby stads två cykeldistrikt.
Julkorten tar lite längre tid att bära ut än annan post. Det är mycket smått att bläddra med, så gott som allt är handskrivet och det gäller att julhälsningarna hamnar rätt.

Detektivarbete
Svårlästa handstilar kan ställa till det, men det är inte det värsta problemet. Inne på Posten sitter lagledare Joakim Karlsson med eftersändningar och dagens skörd frågetecken.
- Det kan vara kort där man glömt att skriva adressen, eller helt enkelt haft lite bråttom när man kollat i nån gammal adressbok och blandat ihop personer med alldeles fel adresser.
Men personalen ger sig inte. Speciallådan med problemkort brukar de ta ut i lunchrummet och oftast är det någon som vet vilken Solveig Andersson det kan handla om, eller vart familjen Magnusson flyttat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om