Jullovet är slut: "Får göra den här uppoffringen"

När grundskolan vårtermin startade på måndagen skedde det med distansundervisning för högstadiet. Det var första gången för 230 elever på Astrid Lindgrens skola.

Josephine Svensson är rektor på Astrid Lindgrens skolas högstadium som började terminen med distansundervisning på måndagen.

Josephine Svensson är rektor på Astrid Lindgrens skolas högstadium som började terminen med distansundervisning på måndagen.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-01-11 12:00

Innan jul infördes distansundervisning på Vimarskolans högstadium. Under jullovet kom direktiv om att alla högstadieskolor i kommunen skulle införa distansundervisning i ett led att minska smittspridningen.

– Vi har varit förberedda på det här sedan vårterminen egentligen, men ju längre tiden har gått har man trott att det kanske inte skulle behöva bli så. Nu kom beskedet under julledigheten vilket ställde till det lite, men det har ändå flutit på väl och vi får ta de första dagarna till att prova oss fram, säger Josephine Svensson som är rektor på Astrid Lindgrensskolans högstadie där 230 elever berörs.

Vilka utmaningar ser du med distansundervisningen?

– Det är förstås en stor omställning att inte ha eleverna nära och kunna kommunicera som vanligt, men man får hitta andra vägar. Sedan har vi möjlighet att ta emot elever som behöver stöd på plats i skolan och på det stora hela tycker jag ändå att de första lektionerna gått riktigt bra, säger Josephine Svensson.

I första hand är distansundervisning tänkt att användas de två första veckorna av terminen.

– Det är satt ett datum fram till den 22 januari, men vi är beredda på att det kan bli längre om inte läget med smittspridningen vänder. Vi vill så klart ha tillbaka eleverna så fort som möjligt, men får göra den här uppoffringen nu, säger Josephine Svensson.

Från och med torsdag kommer AL-skolans elever även kunna hämta ut lunchlådor från Vimarskolans centralkök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!