Jurist anmäler socialen

En ensamstående far från Vimmerby kommun utsätts för rena rättsrötan i en segsliten vårdnadstvist. Det anser i varje fall mannens jurist som nu gjort en anmälan till Socialstyrelsen för att få till stånd en granskning av hur socialförvaltningen i Eksjö kommun hanterat ärendet.

Vimmerby2013-02-13 07:32

- Det är skandal, rent rättsvidrigt hur de sociala utredarna gömmer sig bakom anonyma anmälningar från personer som aldrig har träffat mannen och som bor tio mil ifrån honom, säger Christian Dalälven, om bakgrunden till den anmälan han nyligen  skickat till Socialstyrelsen i Jönköping.
Den bottnar i en långvarig och segsliten vårdnadstvist mellan en pappa som bor i Vimmerby kommun och mamman som numera är bosatt i Eksjö kommun.
I en flera år gammal dom slog domstolen fast att mamman för närvarande skulle ha vårdnaden och att pappan fick träffa barnen ett antal timmar varannan helg.

32 anmälningar
Det förfarandet gäller fortfarande, trots utfästelser om ny prövning när situationen normaliseras, har ingenting sådant skett.
Christian Dalälven är mycket kritisk till det utredningsarbete som socialförvaltningen gjort genom att anlita en socionomresurs på konsultbasis.
- Där i finns 32 anmälningar mot pappan, en majoritet av dom är anonyma för honom och gjorda på uppdrag av annan person. De som ringt och anmält vet inte ens vem pappan är. Jag har kontrollerat flera av anmälningarna i efterhand och kommit fram till dessa fakta, och det här använder man som underlag till ett viktigt beslut om en familj. Det är häpnadsväckande att det får gå till så, anser han.
När pappan begärt att få ut uppgifter om anmälningarna mot honom har han inte fått veta vem som lämnat dom.
- Då gömmer man sig bakom sekretessen, men i utredningen tas det lika fullt full hänsyn till uppgifterna, trots att det varit svårt för mannen att bemöta dom, säger Christian Dalälven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om