Justitieombudsmannen utreder åklagare

Nu har fallet med den felaktigt bötesfällde Vimmerbybon Kenneth Karlsson tagit en ny vändning. JO har intresserat sig för fallet och krävt en förundersökning mot den åklagare som skrev ut böteskravet på 15 750 kronor - nu misstänks åklagaren Kristina Falk Strand för tjänstefel.

Vimmerby2002-11-08 08:04

Kenneth Karlsson hade glömt lämna in en miljörapport för en bergtäkt inom Hultsfreds kommun, han var då vd för LBC i Vimmerby.
Han fick två brev från åklagarkammaren i Växjö undertecknade av samma åklagare. Ett av breven avsåg "bristfällig miljöinformation", det andra brevet innehöll motsatsen "ej åtal, brott föreligger inte".
Åkeriförbundets jurist tog tag i ärendet och snabbt avslöjades, att för sent inlämnad miljörapport är en handling som inte ens är straffbar och dessutom finns inget i lagstiftningen som kräver att en miljörapport lämnas in för en bergtäkt som det handlade om i det aktuella fallet.
Nu har JO uppdragit åt Göteborgspolisen att föranstalta om förundersökning mot åklagaren, som kan ha gjort sig skyldig till tjänstefel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om