Kajorna har vant sig vid skrämmor

De är många. De är är smarta. Och de fortsätter invadera Vimmerby. Problemet med kajorna har inte blivit mindre efter att skrämmor med ångestskrin installerades.
- Det är hopplöst. Det finns ingenting som fungerar i längden - de vänjer sig vid det mesta, säger Bo Palmér, arbetsledare på park- och serviceenheten på kommunen.

Välkänd stadsbild. Kajorna verkar vara här för att stanna. Foto: Scanpix

Välkänd stadsbild. Kajorna verkar vara här för att stanna. Foto: Scanpix

Foto:

Vimmerby2014-10-04 04:06


Kajorna fortsätter att fortsätter att reta många Vimmerbybor. De flockas i stor mängd inne i centrum, de skränar, drar ut sopor och framförallt: de smutsar ner.
Det största problemet är det träck fåglarna lämnar efter sig, men någon risk att människor blir sjuka av kajorna, som har rykte om sig att vara "ohygieniska" finns inte.

"Ett elände"
När kommunen 2011 satte upp två elektroniska fågelskrämmor med inspelade ångestskrin, en på rådhuset och en på stadshuset, valde fåglarna att dra. Men effekten var kortvarig.
Nu är det mest turister som förvånat höjer blicken när skriken ljuder ut över torget. Kajorna tar det däremot lugnt.
Bo Palmér, arbetsledare på park- och serviceenheten, har i likhet med många tjänstemän i andra kommuner blivit minst sagt luttrad i kampen mot de svarta fåglarna.
- Ja, det är ett fördärv. Ett elände. Det känns faktiskt hopplöst. De finns i varenda svensk stad och mig veterligen är det ingen som lyckats särskilt bra med att reducera dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om