Kajsa Holst ska skapa ett grönare Näs

Om några år kan det finnas ett nytt besöksmål i Vimmerby: Astrid Lindgrens Trädgårdar vid Näs. Projektledaren Kajsa Holst tror att det kan bli något som utvecklar besöksnäringen. - Trädgårdsturismen bara växer. Och här på Näs är potentialen enorm.

Vimmerby2012-04-04 06:10


Redan i dag finns det delar av de gröna ytorna i kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs som är fina. Gamla träd att vårda ömt. Platsen kring "Källa Astrid".
Men det saknas inte utvecklingsmöjligheter. Kajsa Holst, projektledare för nya projektet Astrid Lindgrens Trädgårdar börjar ljumna i kläderna och ser något helt annat framför sig än stora öppna gräsytor.
Hon började sin tjänst i februari och kommer fram till årsskiftet att göra en förstudie där hon ska hitta samarbetspartners, göra marknadsanalyser, ta fram kostnadsunderlag, leta sponsorer - helt enkelt skapa förutsättningar för en ny och spännande trädgårdsupplevelse i Vimmerby.
Kanske läge att börja med att ställa frågan vad det här ska vara bra för?
- För att trädgårdsturismen växer och det här är ett sätt att få nya målgrupper till Näs och Vimmerby. Trädgårdar är också intressanta vår och höst - det förlänger säsongen. Och, inte minst, här kan man verkligen skapa en mötesplats för Vimmerbyborna som också kan kombineras med de behov av natur och miljö som finns exempelvis inom skolan och omsorgen.

Bygga kvarter
I begreppet Astrid Lindgrens Trädgårdar ger man en hint om att det handlar om något mer än att fylla ytorna med växter.
- Utgångspunkten är att bygga in olika kvarter och tydlig rumsindelning. Det finns tankar om Prästgårdsträdgården, Bevarandeträdgården kring Astrids barndomshem, pedagogiska rum för lek och lärande, rum med föränderliga delar och tillfälliga installationer där konstnärer och hantverkare kan skapa med trädgård, vi ska få in odling och allt ska genomsyras av Astrids värderingar.
Det handlar inte om att återskapa sagomiljöer ur Astrid Lindgrens författarskap. Det finns redan i Astrid Lindgrens Värld.
- Målet är att hitta en anda och en känsla. Det ska vara naturligt och fritt, snarare än strikt. Återskapande till viss del, men samtidigt modernt och provocerande ibland. En barfotaträdgård som inspirerar.
Att Kajsa Holst hamnade på det hon beskriver som ett drömjobb är en slump. Hon var initiativtagare och projektledare för Drömmarnas Trädgård i Växjö och träffade Kjell Åke Hansson på Näs för att diskutera samverkansformer.
- Vi träffades här och jag blev helt tagen av platsen och möjligheterna. Och när jag hamnade i Astrids kök kände jag bara "oj, jag skulle vilja göra det här också". När det utvecklade sig så att det fanns en projektledartjänst att söka tvekade jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om