Kalle i Grinderum hyllas med egen bok

I kväll, lördag, kommer besökarna på Röda Kors-auktionen i Grinderums missionshus att få vara med om något unikt - nämligen ett "boksläpp". Och det är inte vilken bok som helst, som presenteras i den anrika predikolokalen. Det handlar om boken om Kalle i Grinderum, hans liv och gärning och den tid under vilken han levde och verkade. Sammanlagt nära ett sekel under vilket Sverige genomgick en grundlig och omvälvande förändring. Boken, som ges ut av Frödinge hembygdsförening med stöd av Sparbanksstiftelsen, har fått titeln "En brygd av bygd, tid och gestalt."

Nu finns boken om Kalle i Grinderum i bibliotekets stora Smålandssamling. Författaren Karl-Göran Andersson och hembygdsföreningens Bertil Carlsson överlämnade ett par exemplar samma dag som boken lanserades.

Nu finns boken om Kalle i Grinderum i bibliotekets stora Smålandssamling. Författaren Karl-Göran Andersson och hembygdsföreningens Bertil Carlsson överlämnade ett par exemplar samma dag som boken lanserades.

Foto:

Vimmerby2013-12-07 05:06


Författare är Karl-Göran Andersson, "KG" kallad, som har en lång journalistisk bana bakom sig och som även var redaktör för den tidigare Frödingeboken, Frödinge förr och nu, som kom ut 2007. Den första upplagan av nya boken har tryckts i 1 000 exemplar. Formgivare är Daniel P. Sandin.

Satte "båten i sjön"
Idén till boken föddes redan på kyrkbacken i anslutning till Kalles begravning hösten 2012 (han gick bort den 8 oktober) och det hela utvecklades så småningom till ett bokprojekt. Att ge ut böcker är dyrt men sedan Sparbanksstiftelsen lovat ställa upp, satte hembygdsföreningen "båten i sjön". Nu har den rotts i land efter en spännande resa genom dammiga arkiv, gulnade tidningslägg, fotoalbum och skaror av släktingar, vänner och andra personer som genom åren haft med Kalle att göra.

Många intervjuer
- Hade vi inte tagit tag i det här på direkten, hade det sannolikt inte blivit något, säger "KG" Andersson, som inte bara skrivit utan också svarat för merparten av faktainsamlingen.
- Tyvärr hade Kalle inte skrivit så mycket själv, han var ingen skrivkarl, utan merparten av underlaget har hämtats från hustrun Stinas dagböcker, tidningsklipp, protokoll och andra handlingar samt från intervjuer med människor som i olika sammanhang haft kontakt med och arbetat tillsammans med Kalle. Inom politiken, banken, föreningsrörelsen, kyrkan eller varhelst han varit engagerad.
- Hans släkt, som var stor och vittförgrenad, har självfallet också lämnat viktiga uppgifter.

Ett bra bollplankVi frågar författaren om han tvekade inför uppgiften och efter en stunds fundering svarar han:
- Lite både och kan man säga. Jag visste att det var en stor och mastig uppgift, men å andra sidan kände jag med mig, att jag greppade ramen för projektet. Och jag visste att det fanns material att fylla den med.
- Jag fick också ett bra bollplank i tre herrar som jobbat mycket tillsammans med Kalle och som ofta vistats i hans närhet, inte minst inom politiken, nämligen Bertil Carlsson, Thomas Holgersson och Leif Larsson.

Kalle Carlsson fyller 90 och får egen löpsedel av Vimmerby Tidning.
Kalle Carlsson fyller 90 och får egen löpsedel av Vimmerby Tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om