Leklandets höga priser får kritik

När Kalles lek & lattjo höjde priserna kom reaktionerna snabbt. "Färre kommer ha råd att besöka er och sen är konkursen ett faktum", kommenterade en förälder på leklandets facebooksida.

"Jag förstår att det drabbar familjer och jag önskar att vi inte hade behövt höja", säger Maria Carlsson som äger Kalles lek & lattjo.

"Jag förstår att det drabbar familjer och jag önskar att vi inte hade behövt höja", säger Maria Carlsson som äger Kalles lek & lattjo.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2023-03-05 20:00

Det var i december som Kalles lek & lattjo gick ut och meddelade att de skulle höja priserna vid årsskiftet. Kritiken lät inte vänta på sig och flera föräldrar menade att de kommer besöka leklandet mer sällan eller inte alls nu. Ägaren Maria Carlsson säger att hon förstår de kritiska rösterna. 

– Jag förstår att det kritiseras men som många andra har vi fått stora ökningar i utgifterna nu och efter två år med pandemin var det tufft ekonomiskt redan innan. Jag förstår att det drabbar familjer och jag önskar att vi inte hade behövt höja, säger hon.

Från och med årsskiftet behöver även vuxna betala för att gå in med sina barn. "Väldigt trist att vi vuxna ska behöva betala för att följa med så barnen kan få leka", skriver en förälder och lägger också till att hennes familj inte kommer ha råd att åka till leklandet längre.

– Vi har tittat på hur andra har gjort och det är många lekland som valt att ha ett pris för vuxna. Grundtanken var att vi hellre lägger en liten peng på varje vuxen än att behöva höja upp barnentrén ännu mer, säger Maria Carlsson.

Enligt ägaren har Kalles lek & lattjo, förutom den här gången, bara höjt priserna en gång sedan man öppnade 2014. 

– Vi kanske skulle ha höjt tidigare och mindre åt gången, jag förstår att den här höjningen säkert kan upplevas som om att det blir mycket på en gång, säger Maria Carlsson.

Trots prishöjningen och kritiken från föräldrarna har man inte märkt av något större tapp i antal gäster. 

– Det är lite svårt att säga eftersom jag ju inte vet hur många vi haft om vi inte hade höjt priserna, men vi hade ett väldigt bra sportlov, säger Maria Carlsson.

undefined
Trots tuffa tider kämpar man på och ägaren Maria Carlsson berättar att cateringverksamheten fått ett rejält uppsving sedan pandemin och nu rullar på bra.

Leklandet har, enligt ägaren, en hög elförbrukning året runt och både köksavdelningen och kyl- och frysrum bidrar till det. Dessutom har råvarupriserna gått upp och maten som man köper in blivit dyrare.

– Vi försöker dra ner på det vi kan men det är ganska små grejer vi kan göra. Vi har bland annats stängt av de kylar och frysar som vi kan och satt timer på saker som inte behöver vara igång jämt, säger Maria Carlsson.

Trots tunga fakturor och kritik från föräldrar ser Kalles lek & lattjo ljust på framtiden. 

– Vi kämpar på och hoppas att familjer ändå prioriterar att komma till oss trots tuffa tider, det är viktigt att barn får leka och röra på sig, säger Maria Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!