Kalmar län kan delas på mitten

Ett helt län måste inte hamna i samma region när Sveriges indelning görs om. Leif Jonsson på Linköpings universitet påminner om andra indelningar och identiteter.

Vimmerby2011-02-09 07:17

Politiker och personer i maktposition i olika kommuner och län i Småland drar åt olika håll i regionfrågan som blir allt hetare. Några vill ha region med Skåne, några med Östergötland, några bara Småland, några inte alls.
Men att dela Kalmar län i tu är fullt möjligt. Den södra delen skulle hamna i region med Skåne och den norra med Östergötland.

Inte enkelt
Tankar finns om att låta Södermanland och Östergötland gå ihop i en region men det är inte heller så enkelt.
- I Södermanland drar Eskilstuna åt Västerås och deras gemensamma högskola. Vingåkers, Katrineholms och Flens kommuner hamnar utanför. Då får man pröva tanken att dela ett län, berättar Leif Jonsson, docent vid Linköpings universitets Centrum för kommunstrategiska studier i Norrköping.

En båt i Stångån
Leif Jonsson ser historiska och naturliga förbindelser mellan Vimmerby-Västervik som talar för gemensam region med Östergötland kontra övriga Kalmar län.
- Kyrkan har hållit samman områden och Linköpings stift har skapat kontakter mellan Vimmerby och Linköping, säger Leif Jonsson.
Likadant är det med naturen. Sätter man ner en båt i Stångån hamnar den till slut i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om