Kämpade för assistans på språkresan

Idag åker sjuttonåriga Jenny Wiking i Vimmerby på sin drömresa - en språkresa till Brisbane, Australien. Men det har krävts en del för att komma iväg. - Kommunen nekade mig assistans eftersom resan inte bedöms ingå i begreppet "goda levnadsvillkor". Genom en överenskommelse med Försäkringskassan gick det vägen. Men den har inneburit att hon fått klara sig utan assistans under ett år.

Vimmerby2009-06-26 06:29

Vimmerbytjejen Jenny Wiking är glad som en lärka. Den hägrande språkresan till Australien är inom absolut räckhåll. Det här har hon drömt om länge. Och till skillnad mot många andra 17-åringar vet hon precis vad hon vill göra med sitt liv.
- Jag vill läsa språk och jobba som översättare.
Språkresan till Australien är ett delmål på vägen.
- Att vistas sex veckor i ett engelskspråkigt land och gå språkkursen i Brisbane är ju en helt annan undervisning än att sitta i ett klassrum här i Sverige.

Viktig resa
Men att det har inte varit helt enkelt för henne att komma iväg. Jenny har en cp-skada och behöver personlig assistent, framförallt vid transporter och måltider. Eftersom hon behöver utökad assistans under vistelsen i Australien ansökte hon det hos kommunen.
- Det fick jag inte eftersom språkresan inte bedöms ingå i begreppet goda levnadsvillkor. Men jag tycker inte att kommunen kan avgöra vad som är goda levnadsvillkor just för mig. Den här resan är viktig för mig. Som översättare måste jag välja inriktning inom yrket och då har jag tänkt välja Oceanien. Det är därför jag inte vill åka till England, som kommunen tyckte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om