Runt 150 000 har samlats in till familjens försörjning

Korskyrkan och frivilliga i Vimmerby fortsätter att stå för familjen Berishas försörjning ännu två år efter utvisningen. "Det handlar säkert om 150 000 kronor hittills", säger Vimmerbybon Lennart Nilsson som följt familjens öde i tiotalet år.

Det finns fortfarande ett utbrett engagemang för familjen som bott i Vimmerby i tio år. Insamlingen har gett runt 150 000 kronor. Bilden från en manifestation på torget sommaren 2021.

Det finns fortfarande ett utbrett engagemang för familjen som bott i Vimmerby i tio år. Insamlingen har gett runt 150 000 kronor. Bilden från en manifestation på torget sommaren 2021.

Foto: Charlotte Madestam

Vimmerby2023-11-01 05:30
undefined
"Vi känner stor sorg över att de inte kommit hem igen. Vi är en gemensam familj. Vi ger inte upp, men vi vet inte vad som händer efter det här" säger Lennart Nilsson

Trots ännu en motgång i form av den nya lagen om kraftigt högre försörjningskrav som trädde i kraft 1 november, runt 15 timmar efter den här intervjun, vill han inte blotta någon uppgivenhet.

– Vi ger inte upp, man lämnar inte den som är i sjönöd. Men nu är det en ny lag som träder i kraft och den kan vi inte göra något mer åt nu än att protestera mot, sen vet vi inte vad som händer, säger Lennart Nilsson.

Lagen kräver en lägsta lön på 27 360 kronor för att ett arbetstillstånd ska beviljas för den som kommer från ett land utanför EU. Den lönen når inte vare sig Halil Berisha eller sonen Alkind upp i de anställningar de har klart med i äldreomsorgen i Hultsfred kommun.

– De har ansökt som en familj och tillsammans klarar de kravet med bred marginal, men jag tror inte att Migrationsverket räknar på det sättet, och arbetsgivaren kan ju heller inte höja deras lön till kravnivån. Då måste de ju höja alla andra också som ligger under, säger Lennart Nilsson och frågar sig:

– Nu har regeringen bestämt att de som ska komma hit och arbeta ska ha den här lönen, men vad händer med alla som redan är här och arbetar som inte har den lönenivån, vad vill man göra med dem? Idén bakom det här är att de inte ska vara kvar, säger Lennart Nilsson.

undefined
Familjen Berishas avskedsträff i Korskyrkan ett par dagar före utvisningen den 4 november 2021. Familjen har levt på flykt sen 2006. Tio år i Vimmerby och de senaste två åren i Kosovo. "De må väldigt illa" säger Lennart Nilsson som har regelbunden kontakt med dem.

För över två år sen tog han tillsammans med Korskyrkan i Vimmerby initiativ till en insamling av pengar för familjen Berisha. Tanken var främst att det skulle bli en grundplåt till en nystart i Sverige, alternativt att det skulle garantera familjens försörjning under kortare tid i Kosovo innan de kunde återvända till Vimmerby med nya arbetstillstånd. Så har det inte blivit, men den frivilliga försörjningen av familjen fortsätter med stöd från engagerade Vimmerbybor och Korskyrkan.

– Det kommer fortfarande fram folk på gatan och frågar och det är folk som ringer och säger att de vill komma förbi med ett kuvert med ett bidrag. Insamlingen ligger runt 150 000 kronor nu. Det betalar bland annat deras hyra, sen ska de ju leva också. Samtidigt är det strikt kontroll från bankerna var varje krona kommer ifrån och vart det ska, säger Lennart Nilsson.

Hur länge kan ni fortsätta så om de nu inte kan komma till Sverige och försörja sig själva?

– Det vet jag inte. Vi känner en stor sorg. Kriminella får stanna, men de som sköter sig får inte komma hit och arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!