En 2018-sommar igen – så kan El Niño påverka lokalt

Sommaren kan komma att bli lika torr och varm som 2018. Effekterna lokalt kan bli stora, menar klimatstrateg Lars Ljungström hos Länsstyrelsen Kalmar.

Efter en torr höst och en tidig vinter har nu grundvattennivån i Vimmerby kommun ökat. Samtidigt befaras sommaren bli både varm och torr.

Efter en torr höst och en tidig vinter har nu grundvattennivån i Vimmerby kommun ökat. Samtidigt befaras sommaren bli både varm och torr.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2023-05-13 06:00

– Jämförelsen med 2018 beror på att vi precis som då är på väg in i El Niño. Det är ett väderfenomen som återkommer med 3-5 års mellanrum och pågår cirka 1-2 år. Typiskt är att den förstärker klimatförändringarna med global rekordvärme, berättar Lars Ljungström.

undefined
"Enligt en långtidsprognos som gjorts av den europeiska vädertjänsten ECMWF så är vi på väg in ett liknande vädersystem som 2018, ett blockerat vädersystem där högtrycken ligger stilla över Skandinavien under en längre period. Vädertjänsten pratar om juni, juli och augusti. Blir sommaren som 2018 kommer det bli höga dygnstemperaturer med flera så kallade tropiska dygn när temperaturen inte går under 20 grader på hela dygnet", berättar klimatstrateg Lars Ljungström hos Länsstyrelsen Kalmar.

Även lokalt i Vimmerby och länet kan vädersystemet få stora effekter.

– Det är samma som för hela länet. Men vi kan förvänta oss ökad torka framförallt i de mindre vattenmagasinen och i markytan. Troligen ökade granbarkborreangrepp då torkan gör att granen blir stressad och mer mottaglig för granbarkborrar som i värmen hinner med två generationer under en säsong. De problemen såg vi 2018. Jordbruket kan få det svårt med bevattning vilket i förlängningen även kan leda till foderbrist till hösten. Markytetorkan gör också att vi bör räkna med ökade risker för skogsbränder under en längre period än vad vi är vana vid, säger Ljungström.

undefined
"Vi förväntas få ökade problem med torka och kommer behöva spara vattnet när det kommer i våtmarker, lägga igen diken och även öka vår medvetenhet i hur vi förbrukar vatten. Vad gäller tillrinningen i Stångån och nivåerna i Yxern så förväntar vi oss minskningar under våren. Med utebliven snösmältning blir det ingen vårflod, mindre vatten under sommaren och hösten på grund av högre avdunstning och tidigare och längre växtsäsong samt en högre vattenföring under vintern", berättar klimatstrateg Lars Ljungström. På bild Stångån.

Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi och Miljö, berättar att grundvattennivåerna lokalt hittills ser bra ut trots en ovanligt torr höst och en tidig vinter.

– I januari började det hända grejer. Under våren har det varit väldigt blött i markerna och inte så varmt, så för säsongen ser det ganska bra ut. Men nu vi räknar inte med att det kommer fylla på mer utan att det kommer sjunka. Hur snabbt beror på hur mycket man använder och hur mycket växterna tar upp av det. Sedan är det sommaren som ofta är kritisk. Nu när det pratas mycket om en 2018-sommar är det lite nervöst, vi inte hur det kommer att påverka oss, berättar hon.

undefined
Emma Jonsson är VA-chef i Vimmerby och har koll på grundvattennivåerna. "Tidigare har man sett att nivån går ner under sommaren och upp på vintern vid ungefär samma tid. Nu är det mer varierande. Det beror mest på vädret. Det är varmare och växtsäsongen blir längre. Vi har mer kraftigt regn och inte snösmältning på samma sätt som tidigare", säger hon.

Hur snabbt kan nivåerna sjunka?

– Det är svårt att säga. Vi försöker sommartid mäta nivåerna oftare just för att inte bli överraskade. När det rasar snabbt och blir torrt kan det som normalt skulle hände på 2-3 månader istället ske på 2-3 veckor.

undefined
"Den globala medeltemperaturen ökar nu med cirka 0,2 grader per årtionde och i Sverige ökar temperaturen med ungefär det dubbla dvs 0,4 grader per årtionde. I takt med att medeltemperaturen ökar även risken för extrema väderförhållanden vad gäller värme, nederbörd som torka. På lång sikt förväntas nederbörden öka i Vimmerby med cirka 20 procent på en årsbasis. Vintertid kommer den framförallt som långvariga regn, inte skyfall eller snö. Som en lång höst som övergår i en ganska kort vår med pollenexplosioner då allt börjar blomma samtidigt, ungefär som i år. Våren övergår snabbt i sommar med en lång växtsäsong och stor risk för torka i både sjöar, vattendrag och markyta. Sommartid kan vi förvänta oss mer nederbörd i form av skyfall och snabba sommarstormar", berättar Lars Ljungström.

De senaste somrarna har varit heta. Senast i juli uppmätte mätstationen i Målilla 37,2 grader, den högsta temperaturen i landet på 75 år. Lars Ljungström menar att det finns en risk att det nu blir ännu varmare, men att det inte är säkert.

– Motsatsen till El Niño är La Niña som vi har haft de senaste tre åren och som sänker den globala medeltemperaturen. Men något man måste komma ihåg är att det är skillnad på väder och klimat. Väder är här och nu. Klimatet mäter vi under längre perioder, ofta i 30-års cykler. Med detta sagt så vi har en accelererande uppvärmning sedan 80-talet. Det gör att vi kan uppleva värmerekord trots att vi egentligen har befunnit oss i La Niña. När vi nu går in i El Niño ökar riskerna för varmare och torrare väder, men det är vädersystem som kan förstärka eller försvaga klimatförändringar. Vi vet inte om vi får en högtrycksblockeringen i år, eller nästa, eller om den uteblir.

Tror du på värmerekord i sommar?

– Sannolikheten för värmerekord ökar också förstås, jag kommer inte spekulera i några siffror, säger Ljungström.

undefined
"Något som man bör tänka på som privatperson är att vara extra vaksamma över de som förväntas lida mest av värmen, det vill säga äldre, barn och de som lider av sjukdomar. Inomhus kan temperaturerna bli bra mycket högre än utomhus varma sommardagar. En idé kan vara att skaffa en fläkt redan nu, år 2018 blev det brist på fläktar", tipsar Lars Ljungström.

Emma Jonsson menar att rekommendationen fortfarande är att tänka till om vattenförbrukningen, även om grundvattennivåerna ligger bra till.

– Det alltid frågan vad man använder dricksvatten till och när man istället kan använda annat vatten. Vi vill att man fortsatt har det tänket. Vi vet inte hur det blir framåt. Det beror på hur varm och torrt det blir och hur mycket vatten som går åt. Sedan kanske vi klarar sommaren bra men får vi som förra året inte så mycket på hösten så kan det dröja tills nivåerna fylls på.

undefined
Kommunborna uppmanas fortsatt att tänka till kring sin vattenanvändning även om grundvattennivån just nu beskrivs som bra. "Jag kommer aldrig uppmana till slöseri. Vi vet inte hur det blir framåt", säger Emma Jonsson.
"Vi har faktiskt ett mindre uttag av vatten nu än vad vi hade för några år sedan. Jag tror och hoppas att det beror på att det blivit ett lite bättre tänk kring hur man använder dricksvatten. Vi är också bättre på att hitta läckor. Delvis med hjälp av våra nya mätare. Genom dem så hittar vi om det står kranar och rinner eller toalettstolar som spolar i onödan och kan meddela våra kunder det", berättar VA-chef Emma Jonsson.
"Vi har faktiskt ett mindre uttag av vatten nu än vad vi hade för några år sedan. Jag tror och hoppas att det beror på att det blivit ett lite bättre tänk kring hur man använder dricksvatten. Vi är också bättre på att hitta läckor. Delvis med hjälp av våra nya mätare. Genom dem så hittar vi om det står kranar och rinner eller toalettstolar som spolar i onödan och kan meddela våra kunder det", berättar VA-chef Emma Jonsson.
El Niño

El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärsfenomenet Southern Oscillation återkommer över Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De två fenomenen är kopplade till varandra, med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño - Southern Oscillation), och pågår vanligtvis i 9-12 månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!