Fortfarande öppet för en högstadieskola i i Vimmerby

Trots kommunstyrelsens vändning att stoppa byggnationen av en helt ny högstadieskola i Vimmerby kan det ändå bli ett samlat högstadium. Barn- och utbildningsnämnden ska nu ta ställning till om AL-skolan och Vimarskolan ska vara kvar som F-9-skolor eller om de ska göras om till en F-6-skola och en ren högstadieskola.

Ska Vimarskolan bli en ren låg- och mellanstadieskola och AL en renodlad högstadieskola bara med elever från sjuan till nian? Det ska barn- och utbildningsnämnden besluta inom en månad. En sån ny uppdelning skulle innebär 524 högstadieelever på AL och 684 låg- och mellanstadieelever på Vimar, enligt de nu gällande elevantalen.

Ska Vimarskolan bli en ren låg- och mellanstadieskola och AL en renodlad högstadieskola bara med elever från sjuan till nian? Det ska barn- och utbildningsnämnden besluta inom en månad. En sån ny uppdelning skulle innebär 524 högstadieelever på AL och 684 låg- och mellanstadieelever på Vimar, enligt de nu gällande elevantalen.

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv

Vimmerby2023-09-25 05:00
undefined
Ola Karlsson är förvaltningschef för barn- och utbildning i Vimmerby och ingår i gruppen som ska ta fram förslag för hur AL-skolan och Vimarskolan ska byggas om för att de ska bli hållbara skolor sen kommunen stoppat planen på en ny högstadieskola. "Det kan fortfarande bli en högstadieskola, men då blir den andra skolan en F-6-skola" säger han.

– Vi behöver veta det först för att veta hur vi ska jobba vidare med hur skolorna ska byggas om utifrån de behov som finns och för att vi ska få bort att tillfälliga lösningar som kommit till i väntan på en ny högstadieskola, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

När kommunstyrelsen vände på klacken och satte stopp för de långt framskridna planerna på en ny högstadieskola i närheten av Vimarskolan i Vimmerby i april fick en styrgrupp, där bland andra Ola Karlsson ingår, i uppdrag att ta fram förslag för hur de båda befintliga skolorna i centralorten kan byggas till och byggas om. Det handlar bland annat om lokaler för undervisning i ämnen som hemkunskap, slöjd och musik, men också mer utrymme för matsalar plus en hel del andra behov som krävs i en modern skola.

undefined
Vimarskolan har i dag 695 elever. 289 på högstadiet och 406 i årskullarna F till sex.

Nu har arbetsgruppen pausat sitt projekteringsarbete för att få ett besked om nämnden fortfarande vill en samlad högstadieskola i Vimmerby.

– Det finns redan ett beslut om det och möjligheten finns kvar, men då innebär det att det blir en högstadieskola och en F-6-skola, säger Ola Karlsson.

Det andra alternativet är att både AL-skolan och Vimar blir kvar som F-9-skolor, precis som i dag. Medarbetare vid de båda skolorna har nu fått en remiss där de ska ge sin syn om fördelar och nackdelar med de två alternativen.

– Lokalproblemen finns kvar oavsett vilken form på strukturen nämnden väljer. Däremot påverkar valet av struktur hur vi ska gå vidare och hur vi bygger där och hur vi bygger där. Vi har stora frågetecken för AL-skolan, men också en del på Vimar. Där kommer det stora arbetet med stora mer byggtekniska frågetecken; räcker marken till för behoven, eller behöver vi mer mark? Kan vi bygga på höjden? Vilka specifika behov finns på varje skola beroende på vilken typ av skola det ska vara, säger Ola Karlsson.

undefined
På Astrid Lingdrens skola går i dag 513 elever. 235 av dem är högstadieelever och 278 går på låg-- och mellanstadiet, det vill säga årskurs F till och med sex.

Nämnden ska besluta om en samlad högstadieskola eller inte i oktober. När byggnationerna kan ske är högst ovisst.

– Det kan bli en långdragen historia. Mycket har skjutits till en ny skola, nu blir det ingen sån. Då är frågan vilka behov är mest akuta och vilka kan vi vänta med i fem år? Ambitionen är att ta åtgärder efter hand. Man sa nej till en ny skola av ekonomiska skäl. Risken är att totalsumman blir ganska hög här också.

Antal elever i Vimmerby

Skola   årskurs F-6   Årkurs 7-9

AL         278               235

Vimar   406               289

En F-6-skola: 684 elever.

En HS-skola: 524 elever.

(Källa barn- och utbildningsförvaltningen)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!