Känd entreprenör tar strid för Gullringshus

För några år sedan var han nära att få köpa Gullringshus kontor för att starta ett Träcentrum med trä- och snickeriutbildning för nyanlända. Av det blev det inget. Nu tar den kände Vimmerbyentreprenören strid för Gullringshus, som ska rivas. Min uppfattning är att vi borde tillsätta en räddningsgrupp med entreprenörer, husbyggare och näringslivschefen för att rädda fastigheten – men framförallt för att utveckla landsbygden och Gullringen!

Staffan Samuelsson vill dra igång en räddningsgrupp för Gullringshuskontoret - och väcker liv i sina tidigare planer på att starta Träcentrum för nyanlända.

Staffan Samuelsson vill dra igång en räddningsgrupp för Gullringshuskontoret - och väcker liv i sina tidigare planer på att starta Träcentrum för nyanlända.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-04-11 18:39
Staffan Samuelsson, som driver Oxgården i Vimmerby, fick en idé i samband med att hans turistanläggning blev flyktingboende för några år sedan. Han såg möjligheterna i Gullringshus tomma kontorsbyggnad. Ett Träcentrum i Gullringen, med trä- och snickeriutbildning för nyanlända. I fastigheten skulle det finnas utbildningslokaler i snickeri och SFI. Det skulle även finnas boende för de nyanlända och praktik hos BoKlok.
‑ På det sättet skulle flyktingarna samtidigt lära sig svenska och få en yrkesutbildning. Småland har väldigt många husföretag, speciellt runt Vimmerby. BoKlok är ett bra exempel och kontoret ligger bara 20 meter från entrén till fabriken. Om det kommer många nyanlända som behöver bostäder, så behövs det ju också många som bygger dessa bostäder.
Staffan Samuelsson träffade ägaren Bengt Ansgarius Svensson vid flera tillfällen och säger att man kom långt i förhandlingarna.
‑ Vi sågs både i Gullringen och i Stockholm. Bengt var intresserad och såg verkligen att det kunde bli ett lyft för hela Gullringen, som då även kunde rädda skolan och barnomsorgen. Vi fick en mycket god kontakt och jag respekterar honom mycket, och var väldigt imponerade av att en man som fyllt 90 år kunde tänka så klart och ha idéer för framtiden i Gullringen.
Det fanns till och med ett färdigt avtalsförslag, där Oxgården avsade sig att ta ut någon vinstutdelning under 10 år och allt skulle återinvesteras i bygden. Priset var en miljon kronor.
‑ Bengt analyserade budet noga, men återkom med ett negativt besked.
Nu är Staffan Samuelsson beredd att ta upp kampen för Gullringshus kontorsbyggnad.
‑ Det vore sorgligt om det skulle sluta med rivning. Min uppfattning är att vi borde tillsätta en räddningsgrupp bestående av entreprenörer, husbyggare och näringslivschefen för att rädda fastigheten, men framförallt att utveckla landsbygden och Gullringen. Jag tror jättemycket på ett Träcentrum i Gullringen och med rätt sammansättning tror jag det skulle kunna bli ett lyft för hela Vimmerby.
Varför känner du så starkt för den här fastigheten?
‑ Jag känner inte bara för fastigheten, utan för landsbygden i Vimmerby. Jag tycker att allt handlar om Vimmerby stad och att man inte gör tillräckligt för landsbygden. Jag bor själv i Djursdala och är aktiv i samhällsföreningens styrelse . Vi gör mycket just nu för att intressera familjer att bosätta sig i Djursdala. Jag har även blivit kontaktad av flera partier om jag inte vill arbeta politiskt men jag är en entreprenör - inte politiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om