”Kändes som att någon skar i nacken med en kniv”

50 000 kronor i böter. Det blir priset som en 58-årig Hultsfredsbo får betala efter att ha skadat en annan man i samband med en olycka som inträffade under våren 2015.

Ur Vimmerby Tidning 2015-03-28

Ur Vimmerby Tidning 2015-03-28

Foto:

Vimmerby2016-09-06 09:54

I mars 2015 inträffade en trafikolycka i anslutning till Åkeborondellen utanför Vimmerby. En lång bilkö hade bildats på riksvägen och en 58-årig Hultsfredsbo körde då in i en framförvarande bil, varpå föraren ådrog sig en befarad whiplashskada.

Så här beskriver mannen i den påkörda bilen händelseförloppet, enligt domen från Kalmar tingsrätt:

”Han såg bilen bakom komma mot honom i en 'jädra fart'. Han lutade huvudet bakåt, höll i ratten och väntade in smällen. […] Han såg inte några tecken på att bilen som kom bakom honom bromsade in och han vill påstå att den kom i 90 km/h. Det kändes som att någon skar honom i nacken med en kniv och smärtan strålade ner mellan skulderbladen.”

Den nu dömde 58-åringen ger enligt domen en något annan bild av skeendet:

”Plötsligt stannade trafiken av, förmodligen på grund av en framförvarande lastbil och en traktor. Han bromsade men hamnade i bakänden på XX:s bil och såg att XX körde förbi bilen framför. Han körde inte i 90 km/h, det vet han delvis på grund av att det uppstod bromsspår på platsen och delvis för att hans airbags inte har lösts ut.”

Tingsrätten gör dock bedömningen att Hultsfredsbon inte hade anpassat fart tillräckligt, och inte varit tillräckligt uppmärksam. Som stöd för detta utlåtande har man dels fotografier av skadorna i bilplåten, dels ögonvittnesuppgifter från olycksplatsen.

58-åringen åtalades för brott mot trafikförordningen samt vållande till kroppsskada, men döms alltså bara för det sistnämnda.

Den nu dömde mannen har under förhör bestridit att han skulle gjort sig skyldig till något brott i samband med olyckan. Utöver bötesbeloppet ska han dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om