Kandidat till fullmäktige åtalas för smuggelbrott

En man i 55-årsåldern från Vimmerby ställs nästa vecka inför tingsrätten i Kalmar för att ha köpt smuggelsprit och öl. Samtidigt står mannen på valbar plats för ett parti i höstens kommunval i Vimmerby.

En 55-åring som står på valbar plats till fullmäktige i Vimmerby i höstens kommunval åtalas för att ha köpt insmugglad alkohol vid sju olika tillfällen. "Jag är oskyldig", säger mannen som dock medger att han köpt dryckerna.

En 55-åring som står på valbar plats till fullmäktige i Vimmerby i höstens kommunval åtalas för att ha köpt insmugglad alkohol vid sju olika tillfällen. "Jag är oskyldig", säger mannen som dock medger att han köpt dryckerna.

Foto: Arkiv: Jimmy Karlsson / Tullverket

Vimmerby2022-05-31 05:00
undefined
Den åtalade Vimmerbybon tycker inte att det är hans sak att kolla om den privatperson han köpte ölen av betalat skatt för dem eller inte.

– Jag är oskyldig skulle jag vilja påstå, säger mannen till Vimmerby Tidning.

Vimmerbybon åtalas tillsammans med fyra andra personer för olovlig befattning med smuggelgods. Enligt åtalet har han vid sju olika tillfällen under 2018 köpt alkohol av en person som är åtalad för grov smuggling sen han fört in stora mängder alkohol, motsvarande minst 1 250 liter starksprit som han sen sålt vidare. 

Exakt hur stora mängder Vimmerbybon köpt framgår inte av åtalet. 

Klart är dock att han står på valbar plats för ett av partierna till fullmäktige i höstens val.

Vet ditt parti om att du står åtalad?

– Jajamän, det har jag varit klar och tydlig med. Det var för fyra år sedan, det kanske du har läst också då, säger mannen.

Rättegången är i nästa vecka. Om det blir en fällande dom – hur påverkar det din kandidatur?

– Som jag fattar det, inte alls. Jag har pratat med de andra och de står till fullo bakom mig. Jag köpte öl för fyra år sedan och jag tycker inte det ska ligga på mig att ha koll på om han har betalat skatt eller inte när han för in en vara. Det är min korta kommentar till det hela, säger fullmäktigekandidaten som än så länge inte har något politiskt uppdrag i kommunen.

undefined
Den åtalade mannen har ännu inga politiska uppdrag i Vimmerby kommun, men han står på valbar plats på sitt partis valsedel. Partiets gruppledare i fullmäktige ser dock inga problem med det. "Det är utagerat för vår del", säger han.

Gruppledaren för mannens parti känner till åtalet och den stundande rättegången.

– Det känner vi till och vi har pratat om det, så det är utagerat för vår del. Det finns ingenting mer att säga om det än att det är dåligt att det ska behöva ta fyra år innan en sån här sak är avklarad. Jag har fullt förtroende för honom, säger gruppledaren till Vimmerby Tidning.

Rättegången har ju inte hållits ännu, vad händer om det blir en fällande dom?

– Det får vi ta då och ta upp det med de andra.

Vilka andra?

– De på högre ort, det är de som bestämmer, säger gruppledaren.

Den åtalade mannen tror inte att åtalet eller en ens fällande dom påverkar förtroendet för honom som politiker.

– Nej, det tror jag inte. Det här är så pass vanligt. Det är ju inte något våldsbrott eller något annat sånt, så det har jag svårt att se.

– Men det är tråkigt att ha det hängandes över sig. Efter så lång tid blev jag förvånad när det dök upp, säger han.

Påföljden för den som fälls för olovlig befattning med smuggelgods är böter eller fängelse i högst två år, enligt Svensk författningssamling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!