"Kanelbullen har sin - vinet förtjänar också en"

Vinet har för första gången fått en alldeles egen svensk dag. Men premiärdagen blev en sådan mjukstart att den nog gick många förbi. Något det ska bli ändring på, hoppas bland andra Leif Carlson, ordförande i Munskänkarnas sektion i Hultsfred-Vimmerby.

Vimmerby2014-01-29 07:25


Om du korkade upp ett glas vin den 22 januari var du helt rätt ute. Från och med i år är nämligen just den 22 januari Vinets Dag i Sverige. Ett initiativ av Vinakademin som vill slå ett extra slag för vinet tillsammans med Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna och många andra vinälskare.

"Som kanelbullens"
Men visst blev det något av smygstart för denna första upplaga av Vinets Dag. Initiativet presenterades bara några dagar innan premiärdagen och blev kanske därför inte någon jätteskräll bland den breda allmänheten.
En av initiativtagarna, dryckeslektorn Mischa Billing, säger till WOW News att hon hoppas att dagen känns mer given om ett par år.
- På sikt vill vi att dagen ska vara lika självklar som Bokens och Kanelbullens dag, säger hon.
I Sverige är vi begåvade med Bokens dag, Alla Hjärtans Dag och till och med Kanelbullens dag men nu är det dags att lyfta fram svensk vinkultur på bredden och uppmärksamma vinet som njutning, dess roll i måltiden och andra tillfällen där det förhöjer stämning och upplevelser. Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om