Kanelbullens dag – här är bästa bulltipsen

Kanelbullens dag är inget att negligera. Inte om man frågar rutinerade hemmabagaren Eva-Lena Eek i Vimmerby, som vet precis hur den perfekta bullen ska vara. ”Fast du kan göra hur goda bullar som helst. Har du inte mjölk till kan det lika gärna vara.”

Arvegods och nyköpta prylar. Bakvagnen är full med grejer. "Men på sista tiden har jag haft lite otur och kört sönder en bakmaskin och lyckats få en elvisp att börja brinna."

Arvegods och nyköpta prylar. Bakvagnen är full med grejer. "Men på sista tiden har jag haft lite otur och kört sönder en bakmaskin och lyckats få en elvisp att börja brinna."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2018-10-04 08:00

Nästa år är det 20 år sedan Hembakningsrådet instiftade Kanelbullens alldeles egna dag, den 4 oktober. Betydligt längre än så är det sedan Eva-Lena Eek svängde till sina egna, första bullsnurror.

– Farmor och mormor bakade, mamma var en riktig bullmamma. Och jag blev likadan. Det ska bara finnas hembakat och jag hoppas ju att min 11-åring ska minnas den där doften. Fast just nu kan han gå långt för ett paket Ballerinakex.

Bakningen tog extra fart när hon drabbades av den kroniska inflammatoriska ledsjukdomen psoriasis artrit.

– Baka klarade jag, trots stelhet och värk, och det blev samtidigt som terapi för mig, så jag började baka som en tok och hade bakblogg.

Hon gick långt i uttagningsprocessen i Hela Sverige Bakar, inte bara en gång, utan två gånger. 2017 var hon snubblande nära.

– Efter det tappade jag faktiskt sugen på att baka. Jag trodde så starkt på att det skulle gå bra, jag hade tränat så mycket, för att inte prata om allt jag ätit. Det var som luften gick ur mig.

Men den tappade sugen låg inte länge på golvet. Nu är hon igång igen, bakar fina småkakor, leker med smaker, har en dragning till det estetiskt tilltalande.

Nu luktar det kanelbulle långt ut i trappuppgången och om bullarna, enligt bakfantasten, inte är snygga så ska de åtminstone vara goda. Jättegoda.

– Torra är ju skräcken, och inte vill man att de ska vara platta och tråkiga heller.

Men hur gör man?

– Frågar du experterna säger de en sak, men jag litar mest på de som har rutinen. Jag får bra tips av min granne Berit. En sån granne skulle alla ha. Och så har jag ju dragit mina egna slutsatser.

Kläm fram det, hur får man de bästa kanelbullarna?

– Kall mjölk i degspadet ger saftigare bullar. Hög ugnsvärme och snabb baktid, annars sjunker de gärna ihop.

Storleken har absolut betydelse, tycker Eva-Lena.

– Är bullarna för små äter man tre-fyra stycken och får dåligt samvete. Andra är som dasslock och kan mätta en hel by. Också onödigt.

Fyllningen då?

– Knussla inte med smör och kanel, men översockra inte. En del bullar är så söta att man ryser. Styr hellre sötman med pärlsocker, tycker jag. Och laborera inte med Nutella och lemoncurd och sylt. Traditionell kanel- eller kardemummabulle brukar de flesta gilla bäst.

Och du, vilken gillar du bäst?

– Kanelbullens dag till trots måste jag nog säga att min absoluta favorit är kardemummabulle som jag spritsar in vaniljkräm i varenda veck jag ser och sedan doppar i smält smör och strösocker.

Enligt en undersökning från Sveriges bagare och konditorer säljs det 6,5-7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. Samma dag äter 51 procent av svenskarna minst en kanelbulle, och idag bjuder minst hälften av alla arbetsgivare sina anställda på kanelbullar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om