Kaninerna bedömdes i utställning

En kaninutställning arrangerades på lördagen i Mariannelund av Jönköpings läns kaninavelsförening. Ett 60-tal kaniner deltog i kaninernas egen skönhetstävling.

Två av deltagarna i kaninernas egen skönhetstävling.

Två av deltagarna i kaninernas egen skönhetstävling.

Foto: Ivonne Svahn

Vimmerby2019-05-05 20:00

Mariannelund

Madelene Svensson i Karlstorp som är engagerad i styrelsen tyckte det var dags för föreningen att förlägga en utställning till Mariannelund. Och så blev det i lördags.

– Det är en ganska liten utställning. Vi har 60 kaniner anmälda. När vi är i Värnamo brukar det vara 500 kaniner, säger hon.

Ordförande Kenneth Hagström, Eksjö, berättar att det finns 67 godkända raser enligt nordisk rasstandard. Det plussas på med flera hundra olika färgvariationer.

Allmänheten kunde beskåda tio raser i Mariannelund med dominans på raserna dvärgwädur och hermelin.

En person som verkligen har koll på alla rasers egenskaper är Affe Hedlund, Vårgårda, som var ensam domare den här dagen.

Han har en treårig domarutbildning och bedömer kaniner runt om i Norden.

Han berättar att han bland annat tittar på vikten, om de är hela och rena, kroppsform, kroppsöppningarna (så att ögonen exempelvis inte rinner) men också dagsformen vad gäller exempelvis päls.

En annan detalj är öronen.

– En kanin som har uppåtstående öron ser pigg ut och vill imponera, vilket kan vara både genetiskt och tränat. Man avlar inte på djur som sitter och trycker, förklarar han.

Hur kaninen beter sig har mindre betydelse.

– Den ska givetvis inte hugga och hänga kvar i fingret. Den ska vara hanterbar, förklarar Madelene Svensson, som kunde åka hem med tre priser. Kenneth Hagström, Eksjö, fick ett pris.

Fyra klasser bedömdes. vuxna, ungdjur, hona med kull och ungdjursgrupp.

Affe Hedlund tittar på kaninen extriört. Han har gått en treårig domarutbildning och jobbar som domare i Norden.
Affe Hedlund tittar på kaninen extriört. Han har gått en treårig domarutbildning och jobbar som domare i Norden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om