KĂ€nner av konsekvenser av corona i USA

Coronaviruset sprider oro över vÀrlden. I USA Àr Storebrokillen Daniel Svensson en av dem som fÄtt kÀnna av konsekvenserna.

Daniel Svensson kommer frÄn Storebro men bor i USA och har mÀrkt av konsekvenserna av coronaviruset.

Daniel Svensson kommer frÄn Storebro men bor i USA och har mÀrkt av konsekvenserna av coronaviruset.

Foto: Aaron Meyers

Vimmerby2020-03-25 20:05

Daniel Svensson Àr född och uppvuxen i Storebro men bor sedan lÀnge utanför Phoenix, Arizona med fru och tre barn. Han har nyligen fÄtt kÀnna av resultatet av respekten för coronaviruset.

– Jag jobbar som massageterapeut pĂ„ tvĂ„ hotellanlĂ€ggningar och fick nyligen besked om att verksamheten ska stĂ€ngas ner som en följd av att folk slutat resa i stor omfattning. Det Ă€r ovisst hur lĂ€nge det hĂ€r kommer att pĂ„gĂ„ och det finns inga sociala skyddsnĂ€t frĂ„n samhĂ€llets sida för mig sĂ„ jag kommer att fĂ„ gĂ„ hemma utan lön, sĂ€ger Daniel Svensson.

Hur fungerar samhÀllet i övrigt?

– Det Ă€r ganska likt det intryck jag fĂ„r av situationen i Sverige. Livsmedelsbutiker har tufft att hĂ„lla hyllorna fulla. MĂ€nniskor köar utanför butiker innan man öppnar för att sedan komma in och fortfarande inte ha möjlighet att köpa varor som toapapper, tvĂ„l, och vissa eftertraktade matvaror, sĂ€ger Daniel som ocksĂ„ berĂ€ttar om en detalj som Ă€r speciell för USA.

–  Folk köper pĂ„ sig ammunition som om domedagen knackade pĂ„ dörren. Det Ă€r lite skrĂ€mmande, sĂ€ger han.

I USA har varje delstat stor makt att ta egna beslut i sÄdana hÀr situationer.

– I Arizona har skolorna stĂ€ngt tvĂ„ veckor framöver tillsvidare. Det finns dock delstater som Kalifornien och Kansas dĂ€r man beslutat stĂ€nga helt för resterande skolĂ„r. Det lĂ„ter som undervisning kommer ske pĂ„ distans under stĂ€ngningen. Det Ă€r Ă€ven mĂ„nga som jobbar frĂ„n hemmet nĂ€r man har ett yrke som Ă€r lĂ€mpat för det, sĂ€ger Daniel Svensson.

Karta: Phoenix
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!