"Känner mig inte orolig" – Elever om "tafsardagen"

Det har skrivits mycket senaste dagarna om sociala medie-fenomenet "tafsardagen" som polisen på ett nationellt plan gått ut och varnat om. Men högstadieeleverna Erik Jigsved och Klara Ambrosiani är inte särskilt oroliga.

Klara Ambrosiani och Erik Jigsved på Vimarskolan känner sig inte oroliga för att något ska ske på skolan på torsdag, vilket är dagen då polisen varnat för att "tafsardagen" ska äga rum.

Klara Ambrosiani och Erik Jigsved på Vimarskolan känner sig inte oroliga för att något ska ske på skolan på torsdag, vilket är dagen då polisen varnat för att "tafsardagen" ska äga rum.

Foto: Privat/Jessica Gow/TT

Vimmerby2021-04-14 20:01

Trots att de båda är flitiga användare av sociala medier och TikTok, där uppmaningen om en "tafsardag" sägs ha cirkulerat, så har ingen av dem sett det.

– Vi har fått höra nu från olika kompisar, men vi har inte fått reda på det från sociala medier, säger Erik Jigsved, som går i nionde klass och är elevrådsordförande på Vimarskolan. 

– Man har läst om det i tidningen och när alla har börjat lägga ut om det. Men själva uppmaningen har jag inte sett, säger Klara Ambrosiani, som också går i nionde klass och är sekreterare i elevrådet. 

Polisen har de senaste dagarna varnat för ett fenomen som kallas "tafsardagen". På polisens nationella facebooksida skriver man bland annat så här: "Just nu utmanas killar att tafsa på tjejer i skolan och sedan sprida film på övergreppet. Det cirkulerar flera datum då detta ska göras och vanligast är 15 april.". 

Varken Jigsved eller Ambrosiani är särskilt oroliga för att uppmaningen ska bli verklighet.

– Det är en dum idé att ha en sån dag. Den som kom på det tänkte nog inte riktigt till. Men jag tror inte det kommer att bli ett problem på skolan, säger han.

– Jag skulle inte säga att jag känner mig orolig. Jag vet knappt någon som skulle kunna genomföra det här. Jag känner att om någon ändå skulle få för sig att genomföra det här så skulle den bli ordentligt uthängd av de flesta dessutom, säger hon.

Tycker ni att vuxenvärlden har förstorat upp det hela eller är det rimligt att man reagerar och varnar om det?

– Det är bra att det varnas om det och att det kommer upp, men jag tycker absolut att det har förstorats mer än vad det var från början, för nu vet liksom alla om det. Jag tror inte att jag hade vetat om det om inte tidningar och vuxna hade skrivits så mycket om det tror jag inte, säger Ambrosiani. 

Josephine Svensson är rektor för Astrid Lindgrens skola årskurs 7-9. I ett mejl till oss berättar hon att man kontinuerligt arbetar med frågor kring att fota och filma sig själv och andra, dessutom har man mobilfritt i skolan. 

"När en sådan här sak dyker upp så finns det såklart en oro till en viss grad att saker kan hända. Vi hoppas vi har nått fram genom kontinuerligt arbete och särskild information kring elever och vårdnadshavare i det här fallet också.".

Vi har sökt Vimarskolans 7-9 rektor utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!