Den ideella organisationen Suicide Zero gör varje år en kommunbarometer där deltagande kommuner får svara på en enkät om sitt arbete med att förebygga självmord. I Kalmar län ligger Vimmerby på en andra plats, efter Borgholm, och är en av fyra kommuner som fått grönt ljus. En skarp kurva uppåt sedan 2022 då kommunen låg på rött.
– Vi har tittat på vad forskningen säger är viktigt för suicidprevention och frågat om det. Vimmerby kommun gör många av de sakerna. Så det man ser är att Vimmerby har gått framåt och har gjort det tre år i rad. Det är ett tecken på att man har bestämt sig för att jobba med de här frågorna. Sedan är det här kommunens egna svar på frågorna, vi har inte gjort en egen undersökning och kontroll, berättar Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
Sofia Bohl har sedan slutet av 2022 arbetat som folkhälsosamordnare i Vimmerby, med inriktning på psykisk ohälsa och våld i nära relationer.
– Det är jätteroligt att få det här betyget. Vi har gjort en satsning i och med min tjänst. Det tillsammans med satsningen på MHFA (Mental Health First Aid) är en tydlig markering att kommunen tar det här på allvar. Det är jätteviktigt och något som det måste vara noll-vision på, säger hon.
Enligt Suicide Zero tog 36 människor i Kalmar län sina liv 2022, statistik för 2023 är ännu inte publicerad. Siffror på kommunnivå finns inte men Sofia Bohl berättar att kommunen kämpar i det förebyggande arbetet.
– Framför allt har vi MHFA som en utbildning. Vi vill att så många som möjligt ska ha kunskapen att veta vart man kan vända sig, hur man kan hjälpa, vilka frågor man kan ställa. Det skulle jag säga är en av de viktigaste satsningarna som kommunen gör. Sedan har vi till exempel olika saker som görs på skolorna och på Fabriken finns en utställning om hur man ska kunna hjälpa sig själv eller känna igen om andra mår dåligt. Vi försöker generellt att öka medvetenheten. Visa att man kan få hjälp själv och att det går att hjälpa andra.
Trots att Vimmerby ligger högt i arbetet finns det områden där Rickard Bracken ser att kommunen kan förbättras.
– Kommunen har tagit fram rutiner för hur man ska reagera i akuta lägen, men bara för några verksamheter, inte för alla. Det borde man jobba med. Att se till att det finns rutiner så man är förberedd om det sker ett självmordsförsök, exempelvis i en skola. Det är viktigt eftersom situationen man kan hamna i är så svår om man inte har pratat ihop sig och vet vart man ska vända sig, hur man ska informera föräldrar och hur man ska ta hand om barnen som är nära.
Sofia Bohl berättar att det är något som hon kommer att titta på framåt.
– Det tar jag till mig och att det är något som vi absolut får jobba med att få ut till samtliga. Det är fortsatt arbete som gäller. Men generellt kan jag känna att vi är på rätt väg genom att vi ökar medvetenheten och samarbetar mer över gränserna. Tidigare har det varit mycket stuprör, men nu finns det en kunskap om att kommun, region, BUP, kuratorer, familjeteam och skolan har ungdomarna tillsammans och måste kroka arm.