Polisens överklagande är daterat den 10 december. Dagen innan presenterade regeringen ett förslag till en tillfällig pandemilag som man hoppas kan träda i kraft den 15 mars nästa år. Ett väsentligt syfte med lagen är att arrangörer för exempelvis utomhusteater ska kunna ta emot publik på ett smittsäkertsätt utifrån sina förutsättningar. När riksdagen inför den nya lagen sätts den nuvarande ordningslagen ur spel i det sammanhanget.
När kammarrätten i Göteborg fattar beslut om polisens överklagande är ovisst. Senast på fredag måste polisen redovisa skälen till varför man överklagar domen i förvaltningsrätten som gav Astrid Lindgrens värld rätt att besökarna vid de olika föreställningarna ska ses som olika folksamlingar och inte som en enda folksamling som polisen ansåg i sitt beslut i juni.
– I nuläget kan vi inte redogöra för varför Polismyndigheten överklagar domen eller varför vi ser en möjlighet för kammarrätten att komma fram till ett annat slut, skriver Nadia Jaber, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, i ett mail.
Hon vill heller inte kommentera en koppling mellan polisens överklagande och regeringens förslag till ny pandemilag.
– Förslaget till en ny pandemilag har skickats till Polismyndigheten på remiss. I remissvaret kommer myndigheten att redovisa hur myndigheten ser på förslaget, skriver hon.
När skälen för överklagandet lämnats in gör kammarrätten först en bedömning om överklagandet ska tas upp eller inte. Prövningstillstånd ges bara om man är tveksam till att förvaltningsrätten dömt rätt eller om man anser att det behövs vägledning för andra domstolar i liknande mål eller om man misstänker att det skett ett allvarligt fel i handläggningen i den tidigare domstolen.
Hur lång tid det tar innan kammarrätten fattar beslut är ovisst.
– Det varierar mycket mellan olika mål, säger Rickard Klinghagen, jourhavande jurist på Kammarrätten i Göteborg.
Han redovisar att rätten hittills i år haft sex mål kopplade till ordningslagen. De har i snitt tagit ett par veckor till beslut. Eftersom det är få mål jämfört med hela måltypen "övriga mål" Då hamnar snitttiden på 2,8 månader för att få besked om prövningstillstånd och för de som beviljats prövningstillstånd har det tagit ytterligare 3,4 månader till dom.
I ett sånt fall kan en ny pandemilag ha trätt i kraft.